Stevia

  • Stevia is een honingkruid die oorspronkelijk in de jungle van Brazilië en Paraguay groeit. De Indianen in Paraguay noemen deze kruid ka’e he’e  dat zoetkruid betekent.
  • Op 14 april 2010 gaf de EFSA (de European Food Safety Authority) groen licht voor het gebruik in levensmiddelen.
  • Stevia komt in ongeveer 280 verschillende varianten voor. Alleen Stevia rebaudiana (Bertoni) produceert steviolglycosiden die zoet genoeg zijn om “zoete kruid oftewel hierba dulce” genoemd te worden. Stevia rebaudiana (Bertoni) wordt ook wel de honingplant genoemd.
  • Rebaudioside A heeft de meest gunstige sensorische eigenschappen van alle 4 steviolglycosiden in Stevia Rebaudiana. 
  • Omdat stevia de verzamelnaam is van 4 steviolglycosiden in Stevia Rebaudiana en deze 4 steviolglycosiden kunnen apart van elkaar of in combinatie van 2 t/m 4 voorkomen, zijn er talloze stevia op de markt verkrijgbaar.
  • Van de wet mag stevia alleen gebruikt worden bij een caloriereductie van 30% of hoger. Een caloriereductie van 30% of hoger staat ook bekend als light.
  • Fabrikanten die steviolglycosiden in hun producten gebruiken, mogen dit niet op de verpakking onder de noemer “stevia” vermelden want steviolglycosiden zijn de gezuiverde zoetstoffen uit stevia. Maar stevia is véél meer dan alleen maar steviolglycosiden.
    In de ingrediëntenlijst moet de officiële naam (steviolglycosiden) of het E-nummer (E960) gebruikt worden. Er mag dus niet gesproken worden van rebaudioside A of steviabladextract.
    Steviolglycosiden worden ook wel zoetstoffen uit stevia genoemd.
    Verder moet ook op de verpakking “met zoetstof(fen)” of  “met suiker(s) en zoetstof(fen)” staan.
    De fabrikant mag in de ingrediëntenlijst de woorden natuurlijke zoetstof niet gebruiken want het gaat hier om gezuiverde plantenextracten. Anders gezegd, stevia is voor de wet geen natuurlijke zoetstof!
  • De EFSA heeft de aanvaarbare dagelijkse inname (ADI) van stevia op 4 mg steviolequivalenten per kg lichaamsgewicht per dag vastgesteld.
  • De zoete smaak van steviolglycosiden is niet dezelfde is als die van suiker. Het duurt even voor de zoete smak waargenomen wordt en de smaak blijft langer hangen.
  • Door de onaangename dropachtige smaak van stevia is het niet mogelijk om een product met 100% stevia te maken. Anders gezegd, in een product met stevia zitten altijd suikers oftewel calorieën. Deze suikers zijn nodig om de dropachtige smaak van stevia te maskeren.

Wat mag wettelijk gezien wel en niet op de verpakking van een levensmiddel over stevia staan

 

Wettelijk toegelaten  op verpakking?

Uitleg

Met steviolglycosiden

Ja

 

Met rebaudioside

Ja

Rebaudioside A>95%

Met steviolglycosiden uit stevia

Ja

 

Met zoetstoffen uit stevia

Ja

 

Met stevia extract steviolglycosiden

Ja

 

Met Stevia extract

Ja

 

Met natuurlijke zoetstof

Ja

 

Zonder kunstmatige zoetstof

Ja

Is omkering van 'met natuurlijke zoetstof'

Gezoet met natuurlijke ingredienten

Ja

 

Met zoetstof van natuurlijke oorsprong 

Ja

 

 

 

 

Met stevia

Nee

Stevia zelf is als zoetstof niet toegelaten

Stevia

Nee

idem

Natuurlijk zoet

Nee

Product is gezoet en niet van nature zoet

Zoet van nature

Nee

Idem

Natuurlijk zoete smaak

Nee

Idem

Zoete smaak van nature

Nee

Idem

Op basis van Stevia

Nee

 

Stevia zoetstof

Nee

 

Aangezien de fabrikant niet stevia maar de zoetstoffen uit de stevia-bladeren aan het product heeft toegevoegd, mag hij van de wet het woord “stevia” niet op de verpakking zetten.
Aangezien stevia voor de wet geen natuurlijke zoetstof is, mag de fabrikant geen “natuurlijke zoetstof” op de verpakking zetten.
Stevia is netals alle andere zoetstoffen voor de wet een E-nummer en kunstmatig.

Lees hier meer over stevia.