100 gram fruit per dag verlaagt maagkanker

Onderzoeksvraag:
Het verband tussen voedingsfactoren en het risico op het krijgen van maagkanker zijn geanalyseerd in een groot aantal studies, maar met tegenstrijdige resultaten en daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Welke voedingsfactoren verlagen of verhogen de kans op het krijgen van maagkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 76 prospectieve cohort studies met 6316385 deelnemers, waarvan 32758 patiënten met maagkanker.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat elke verhoging met 5 gram zout per dag de kans op het krijgen van maagkanker significant met 12% verhoogde.

De onderzoekers vonden dat elke verhoging met 10 gram alcohol per dag de kans op het krijgen van maagkanker significant met 5% verhoogde.

De onderzoekers vonden dat elke verhoging met 100 gram fruit per dag de kans op het krijgen van maagkanker significant met 5% verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat zout en alcohol de kans op het krijgen van maagkanker verhogen terwijl fruit de kans op het krijgen van maagkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Landscape of dietary factors associated with risk of gastric cancer: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies by Fang X, Wei J, [...], Min J.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26589974

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over kanker, zout, alcohol en fruit.
 

Voedingsadvies: