Aardappelpuree met gehaktballetjes in granaatappelsaus voor 4 personen

Aardappelpuree met gehaktballetjes in granaatappelsaus voor 4 personen

Voedingswaarden:
Dit recept levert per persoon 782 kcal, 30 gram vet, 36 gram eiwit en 92 gram koolhydraten oftewel 35 En% vet, 18 En% eiwit en 47 En% koolhydraten. Dit recept bevat 13 En% verzadigd vet en 1.9 gram vezels per 100 kcal.
35 En% vet wil zeggen, dat 30 gram vet 35% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 782 kcal.
18 En% (=spreekt uit als energieprocent) eiwit wil zeggen, dat 36 gram eiwit 18% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 782 kcal. 1 gram eiwit en 1 gram koolhydraten leveren 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal.
1.9 gram vezels per 100 kcal wil zeggen dat in dit recept van 782 kcal 14.9 gram vezels zit.

Deze maaltijd bevat veel verzadigd vet (13 En% verzadigd vet), hetgeen betekent dat wanneer u deze maaltijd eet, u voor het hoge verzadigd vetgehalte moet corrigeren. U moet deze maaltijd combineren met een product met maximaal 7 En% verzadigd vet want:
13 + 7 = 20. 20/2 (2 producten) = 10 En% verzadigd vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
Maximaal 7 En% verzadigd vet wil zeggen, dat het aantal gram verzadigd vet maximaal 7% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Welke producten uit de supermarkt maximaal 7 En% verzadigd vet bevatten, kunt u hier opzoeken.

Het hoge verzadigd vetgehalte (hoger dan de norm van 10 En% verzadigd vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door half-om-half gehakt en roomboter.
Half-om-half gehakt en roomboter zijn ongezonde producten. Een ongezond product is een product met meer dan 35 En% vet, waarvan meer dan 10 En% verzadigd vet, meer dan 0.3 gram zout per 100 kcal en minder dan 1.3 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt ongezond zijn, kunt u hier opzoeken.

Het hoge vezelgehalte (hoger dan de norm van 1.3 gram vezels per 100 kcal) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door de sperziebonen en de granaatappels.
Eet peulvruchten, zoals sperziebonen en fruit, zoals granaatappels voor de vezels.
Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd levert 35 En% vet, waarvan 13 En% verzadigd vet en is daarom minder geschikt voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte. Mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met maximaal 30 En% vet waarvan maximaal 7 En% verzadigd vet.
Maximaal 7 En% verzadigd vet wil zeggen, dat het aantal gram verzadigd vet maximaal 7% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Een hoog LDL-cholesterolgehalte verhoogt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Welke producten uit de supermarkt geschikt zijn voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd levert dankzij de aardappelen, sperziebonen en granaatappels 2 gram kalium. Lees hier waarom u dagelijks veel kalium moet eten.
Eet aardappelen, groenten en fruit voor kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk terwijl natrium (een onderdeel van tafelzout oftewel keukenzout) de bloeddruk verhoogt.

Deze maaltijd dekt dankzij half-om-half gehakt per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van 0.5 dag.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de (minimale) hoeveelheid die nodig is om het dagelijkse verlies van een bepaalde voedingsstof (bijvoorbeeld zink) in het menselijk lichaam te compenseren.
Eet rundergehakt voor zink.

Deze maaltijd levert 92 gram koolhydraten en is daarom geschikt voor sporters die 76 kg wegen want sporters worden na het sporten (tot 6 uur na het sporten) aangeraden te kiezen voor maaltijden die 1.2 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht leveren om zo het glycogeenvoorraad na het sporten weer aan te vullen. 1.2 x 76 = 92 gram koolhydraten.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie met 7 sneetjes volkorenbrood met pompoenpitten en 300 ml granaatappelsap levert 30 gram vezels. Deze combinatie dekt ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van 1 dag en levert 3 gram kalium.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
30 gram vezels komt overeen met producten die minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren. Welke producten uit de supermarkt 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.
Eet volkorenbrood voor vezels en kalium en eet noten en zaden voor zink.

Bijzonderheden:
Deze maaltijd levert per persoon 100 gram roodvlees in de vorm van half-om-half gehakt, 200 gram peulvruchten in de vorm van sperziebonen en 145 gram fruit in de vorm van granaatappels. Deze maaltijd levert per persoon 345 gram groenten en fruit.
Deze maaltijd bevat ook rijstolie en is vezelrijk (≥1.5 gram vezels per 100 kcal). De Gezondheidsraad (het hoogste voedingsadviesorgaan in Nederland) adviseert minder roodvlees te eten. Lees hier waarom.

Bereiding & Ingrediënten van aardappelpuree met gehaktballetjes in granaatappelsaus voor 4 personen      

 1. Schil de aardappelen, was en snijd ze in vieren. Kook ze afgedekt in 20 minuten zonder zout gaar. Giet af en doe ze terug in de pan.
 2. Verhit de melk met roomboter, voeg het melkmengsel aan de aardappelen en pureer ze. Breng op smaak met nootmuskaat en kaliumzout [Kaliumzout verlaagt de bloeddruk terwijl tafelzout oftewel natriumzout de bloeddruk verhoogt].
 3. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukken van 3 cm. Blancheer ze en giet af [Blancheren is groente opwarmen gedurende een korte tijd (maximaal enkele minuten) in ruim kokend water. Hierna worden de groente afgekoeld door ze met koud water te spoelen. Door het blancheren blijft de kleur van de groente behouden].
 4. Pel en snipper de ui.
 5. Halveer 1 granaatappel en pers hem uit [1 granaatappel geeft 100-150 ml sap].
 6. Halveer de andere granaatappel en druk de pitjes uit [1 granaatappel van 500 gram geeft 290 gram vruchtvlees].
 7. Kneed het gehakt en de ui door elkaar en maak 16 kleine gehakballetjes van.
 8. Verhit de olie in een grote pan. Bak de gehaktballetjes rondom op hoog vuur in. Neem ze uit de pan.
 9. Blus het bakvet met granaatappelsap en 400 ml water af. Roer het bouillonblokje erdoorheen en breng aan de kook.
 10. Roer de maïzena met 3 eetlepels water glad. Voeg het maïzenamengsel aan de pan toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en gaar 5 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en kaliumzout.
 11. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden. Schep de gehaktballetjes en de sperziebonen erbij. Garneer de borden met granaatappelpitjes en fijngehakte peterselie.

    Ingrediënten:

 • Kruimig kokende aardappelen (1 kg, geschild)
 • Sperziebonen (800 gram, gesneden)
 • Half-om-half gehakt (400 gram)
 • 1 eetlepel roomboter (13 gram)
 • Halfvolle melk (500 ml)
 • 1 ui (100 gram, gepeld)
 • 2 granaatappels (1 granaatappel weegt 500 gram. 1000 gram levert 580 gram vruchtvlees)
 • 2 eetlepels rijstolie (20 ml)
 • 2 eetlepels maïzena (20 gram)
 • 6 takjes peterselie
 • 1 groentebouillonblokje
 • Nootmuskaat
 • Peper en kaliumzout
   
Paginatype: 
Soort recept: