Carotenoïden via voeding verlagen mogelijk hoofd- en nekkanker

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van carotenoïden de kans op het krijgen van hoofd- en nekkanker?   

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatten 14 patiënt-controle studies en 1 prospectieve cohort studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het binnenkrijgen van veel beta-caroteenequivalenten via voeding de kans op het krijgen van mondkanker significant met 46% [OR = 0.54, 95% = 0.37-0.80] en de kans op het krijgen van strottenhoofdkanker significant met 57% [OR = 0.43, 95% = 0.24-0.77] verlaagde.

Het verlaagde risico werd ook gevonden voor het eten van lycopeen, alfa-caroteen en beta-cryptoxanthine.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel carotenoïden de kans op het krijgen van hoofd- en nekkanker mogelijk verlaagde. Mogelijk omdat het overzichtsartikel alleen maar patiënt-controle studies en slechts 1 cohort studie bevatte.

Oorspronkelijke titel:
Carotenoid Intake from Natural Sources and Head and Neck Cancer: A Systematic Review and Meta-analysis of Epidemiological Studies by Leoncini E, Nedovic D, […], Boccia S.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25873578

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over het beschermdende effect van carotenoïden tegen kanker.

De resultaten gevonden in patiënt-controle studies zijn minder betrouwbaar dan in cohort studies omdat patiënt-controle studies gevoeliger zijn voor fouten dan cohort studies. Anders gezegd, het (verlagende of verhogende) effect gevonden in patiënt-controle studies moet altijd bevestigd worden in cohort studies voordat er een uitspraak daarover gemaakt kunnen worden.

Voedingsadvies: