Chateaubriand met roompaté voor 4 personen

Chateaubriand met roompaté voor 4 personen

Voedingswaarden:
Dit recept levert per persoon 562 kcal, 22 gram vet, 35 gram eiwit en 56 gram koolhydraten oftewel 35 En% vet, 25 En% eiwit en 40 En% koolhydraten. Dit recept bevat 13 En% verzadigd vet en 1.5 gram vezels per 100 kcal.
35 En% vet wil zeggen, dat 22 gram vet 35% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 562 kcal.
40 En% (=spreekt uit als energieprocent) koolhydraten wil zeggen, dat 56 gram koolhydraten 40% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 562 kcal. 1 gram eiwit en 1 gram koolhydraten leveren 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal.
1.5 gram vezels per 100 kcal wil zeggen dat in dit recept van 562 kcal 8.4 gram vezels zit.

Het hoge verzadigd vetgehalte (hoger dan de norm van 10 En% verzadigd vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door roomboter en roompaté.
De roomboter en roompaté zijn ongezonde producten. Een ongezond product is een product met meer dan 35 En% vet, waarvan meer dan 10 En% verzadigd vet, meer dan 0.3 gram zout per 100 kcal en minder dan 1.3 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt ongezond zijn, kunt u hier opzoeken. 

Het hoge vezelgehalte (hoger dan de norm van 1.3 gram vezels per 100 kcal) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door de oeraardappelen
Eet aardappelen voor de vezels.

Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd bevat veel verzadigd vet (13 En% verzadigd vet), hetgeen betekent dat wanneer u deze maaltijd eet, u voor het hoge verzadigd vetgehalte moet corrigeren. U moet deze maaltijd combineren met een product met maximaal 7 En% verzadigd vet want:
13 + 7 = 20. 20/2 (2 producten) = 10 En% verzadigd vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
Welke producten uit de supermarkt maximaal 7 En% verzadigd vet bevatten, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd levert 35 En% vet, waarvan 13 En% verzadigd vet en is daarom niet geschikt voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte. Mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte (slecht cholesterol) worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met maximaal 30 En% vet waarvan 7 En% verzadigd vet.
Maximaal 7 En% verzadigd vet wil zeggen, dat verzadigd vet maximaal 7% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Een hoog LDL-cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Welke producten uit de supermarkt geschikt zijn voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd dekt dankzij de chateaubriand de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van een halve dag.
Eet runderbiefstuk, zoals een chateaubriand voor zink.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de (minimale) hoeveelheid die nodig is om het dagelijkse verlies van een bepaalde voedingsstof (bijvoorbeeld zink) in het menselijk lichaam te compenseren.

Deze maaltijd bevat 25 En% eiwit, 40 En% koolhydraten en 1.5 gram vezels per 100 kcal en is daarom eiwitrijk, koolhdratenarm en vezelrijk.  Een eiwitrijk, koolhydratenarm en vezelrijk dieet is een dieet met 20-35 En% eiwit, 20-40 En% koolhydraten en minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Mensen met overgewicht (BMI>25) worden aangeraden te kiezen voor een eiwitrijk, koolhydratenarm en vezelrijk dieet. Een eiwitrijk, koolhydratenarm en vezelrijk dieet bestaat grotendeels uit producten met 20-35 En% eiwit, 20-40 En% koolhydraten en minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt 20-35 En% eiwit, 20-40 En% koolhydraten en minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie met 6 sneetjes volkorenbrood met zonnebloempitten en 200 gram passievrucht levert 27 gram vezels. Deze combinatie dekt ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van 1 dag.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
30 gram vezels komt overeen met producten die minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren. Welke producten uit de supermarkt 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.
Eet volkorenbrood voor vezels en noten en zaden voor zink.

Bijzonderheden:
Deze maaltijd levert per persoon 100 gram roodvlees in de vorm van de chateaubriand en 25 gram bewerkt vlees in de vorm van roompaté.

Bereiding & Ingrediënten van chateaubriand met roompaté voor 4 personen

 1. Was en kook in ruim water de Peruaanse oeraardappelen zonder zout maar met schil beetgaar en giet af.
 2. Steek met een steker of een glas 4 cirkels van 8 cm doorsnede uit het speltbrood. Bestrijk licht aan beide kanten met olijfolie met truffelaroma en bak in een koekenpan op middelhoog vuur beide kanten krokant. Neem uit de pan. Dit wordt de truffelcroutons.
 3. Snijd de roompaté in 2 gelijke stukjes per persoon [Paté is de Franse aanduiding voor vleesproducten waarin lever is verwerkt].
 4. Snijd het vlees chateaubriand in een mooi stuk per persoon van gelijke dikte [Chateaubriand oftewel biefstuk van de runderhaas is een mooi stuk vlees en dient gesneden te worden uit het midden van de haas. Deze biefstuk is genoemd naar de Frans schrijver en politicus François René de Chateaubriand. Zijn kok zou voor het eerst een dergelijke biefstuk hebben bereid. Het gewicht van een chateaubriand varieert tussen de 250 gram en 500 gram].
 5. Bestrooi de chateaubriand met peper en kaliumzout. Smelt de roomboter in een pan en bak het vlees op middelhoog vuur in ongeveer 2 minuten per kant goudbruin, afhankelijk van de dikte [Roomboter is een wettelijk vastgelegde productnaam en moet van de wet minimaal 82% vet bevatten. Vandaar 82% vet per 100 gram product in de tabel voedingswaarden].
 6. Zet het vuur laag, leg op elke biefstuk 2 plakjes paté en verwarm nog 2 minuten.
 7. Leg de truffelcroutons op een bord, leg de chateaubriand met paté erop, de oeraardappelen ernaast en garneer met de radijskiemen en de vochtresten van de “chateaubriand-pan”.  

    Ingrediënten:

 • Oeraardappelen oftewel perupa’s (800 gram, ongeschild)
 • Chateaubriand (400 gram)
 • Roompaté (100 gram)
 • Roomboter (25 gram)
 • Radijskiemen (60 gram)
 • 4 plakken speltbrood (140 gram)
 • 1 eetlepel olijfolie truffelaroma (10 ml)
 • Kaliumzout en peper
Doelgroep: 
Soort recept: