Dagelijks 7 mg vitamine E via voeding verlaagt leeftijdsgebonden staar

Onderzoeksvraag:
Verhoogt het binnenkrijgen van vitamine E via voeding de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar ?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte studies met deelnemers in alle leeftijdsgroepen. 

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel vitamine E de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar significant met 27% [RR = 0.73, 95% BI = 0.58-0.92] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat de combinatie eten en slikken van vitamine E de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar significant met 14% [RR = 0.86, 95% BI = 0.75-0.99] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat een hoog vitamine E-gehalte in het lichaam de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar significant met 23% [RR = 0.77, 95% BI = 0.66-0.91] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het slikken van vitamine E de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar niet significant met 8% [RR = 0.92, 95% BI = 0.78-1.07] verlaagde. Niet significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden een non-lineair verband tussen het eten van vitamine E en de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar.

De onderzoekers vonden dat het eten van 7 mg vitamine E per dag de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar significant met 6% [RR = 0.94, 95% BI = 0.90-0.97] verlaagde.

Op grond van de gevonden resultaten concludeerden de onderzoekers dat het eten en niet het slikken van vitamine E de kans op het krijgen van leeftijdsgebonden staar verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Vitamin E and risk of age-related cataract: a meta-analysis by Zhang Y, Jiang W, [...], Zhang D.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25591715

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over leeftijdsgebonden staar en vitamine E.
Deze maaltijd levert 7 mg vitamine E.

Voedingsadvies: