Hertenbiefstuk met rode kool voor 4 pesonen

Voedingswaarden:
Dit recept levert per persoon 410 kcal, 22 gram vet, 38 gram eiwit en 15 gram koolhydraten oftewel 48 En% vet, 37 En% eiwit en 15 En% koolhydraten. Dit recept bevat 15 En% verzadigd vet en 2.1 gram vezels per 100 kcal.
15 En% (=spreekt uit als energieprocent) koolhydraten wil zeggen, dat 15 gram koolhydraten 15% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 410 kcal. 1 gram eiwit (maar ook koolhydraten) levert 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal.
48 En% vet wil zeggen, dat 22 gram vet 48% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 410 kcal.

Het hoge vetgehalte (hoger dan de norm van 35 En% vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door roomboter en hazelnoot.

Het hoge verzadigd vetgehalte (hoger dan de norm van 10 En% verzadigd vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door roomboter. Roomboter is een wettelijke naam, met andere woorden de fabrikant mag het woord “roomboter” pas op de verpakking zetten wanneer het product 82% vet bevat.

Het hoge vezelgehalte (hoger dan de norm van 1.3 gram vezels per 100 kcal) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door rode kool.

Deze maaltijd levert 48 En% vet, waarvan 15 En% verzadigd vet en 2.1 gram vezels per 100 kcal en is daarom ongezond want een gezonde maaltijd mag maximaal 35 En% vet, waarvan maximaal 10 En% verzadigd vet en moet minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal bevatten.
Maximaal 35 En% vet wil zeggen, dat vet maximaal 35% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Om te corrigeren voor het ongezonde deel van deze maaltijd mag het volgende product maximaal 22 En% vet, maximaal 5 En% verzadigd vet en moet minimaal 0.5 gram vezels per 100 kcal bevatten want:
48 + 22 = 70. 70/2 (producten) = 35 En% vet (richtlijn van een gezond product/maaltijd).
15 + 5 = 20. 20/2 (producten) = 10 En% verzadigd vet (richtlijn van een gezond product/maaltijd).
2.1 + 0.5 = 2.6. 2.6/2 (producten) = 1.3 gram vezels per 100 kcal (richtlijn van een gezond product/maaltijd).
Onthoud:
Ongezonde maaltijden kunnen altijd deel uitmaken van een dagelijks gezonde voeding mits u maar in de volgende producten correcties uitvoert voor het ongezonde deel van de vorige maaltijd.
Een dagelijks gezonde voeding is niet een voeding met alleen maar gezonde producten/maaltijden maar is een voeding met voornamelijk gezonde producten of anders gezegd, het gemiddelde van alle dagelijks gegeten producten/maaltijden moet gezond (maximaal 35 En% vet, maximaal 10 En% verzadigd vet en minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal) zijn.
Welke producten uit de supermarkt 22 En% vet waarvan 5 En% verzadigd vet en 0.5 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd dekt dankzij de hazelnoten per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E van 0.5 dag.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is de (minimale) hoeveelheid die nodig is om het dagelijkse verlies van een bepaalde voedingsstof (bijvoorbeeld vitamine E) in het menselijk lichaam te compenseren.
Eet hazelnoten voor vitamine E. Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant. Antioxidanten kunnen vetoxidatie (=ranzig worden) voorkomen en daarom wordt vitamine E vaak toegevoegd aan margarine en halvarine.

Deze maaltijd dekt dankzij de hertenbiefstuk per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor mannen (maar niet voor vrouwen) van 1 dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vrouwen ligt hoger dan voor mannen vanwege het maandelijkse bloedverlies. IJzer is namelijk verantwoordelijk voor het zuurstoftransport vanuit de longen via het bloed naar de verschillende lichaamscellen. Anders gezegd, in ons bloed zit best veel ijzer.   
Eet hertenvlees voor ijzer.

Deze maaltijd dekt dankzij de hertenbiefstuk per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 van 0.5 dag.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie 6 sneetjes volkorenbrood met zonnebloempitten en 200 gram frambozen levert 25 gram vezels. Deze combinatie dekt ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vrouwen van 1 dag en de aanbevolen dagelijjkse hoeveelheid vitamine E van 1 dag.
Eet noten (met name hazelnoten en zonnbloempitten) voor vitamine E.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
25 gram vezels komt overeen met producten die minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal leveren. Welke producten uit de supermarkt 1.3 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

Bijzonderheden:
Deze maaltijd levert per persoon 188 gram kruisbloemige groenten in de vorm van rode kool en 145 gram roodvlees in de vorm van hertenbiefstuk.

Bereiding & Ingrediënten van hertenbiefstuk met rode kool voor 4 pesonen

Bereiding:

 1. Haal de hertenbiefstukken een half uur voor het bereiden uit de koelkast zodat het hertenvlees op kamertemperatuur kan komen. Breng met peper, zout en tijm het vlees op smaak.
 2. Verhit in de pan roomboter en bak de hertenbiefstukken in 6 minuten medium-rare. Even 10 minuten onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord laten rusten en mooi trancheren [Vlees, wild, gevogelte of vis in gelijke plakken snijden heet trancheren. Meestal wordt het product in schuine plakken gesneden. Hierdoor lijkt het groter].
 3. Schil ondertussen de appels, verwijder met een appelboor het klokhuis en snijd in plakken (zie foto) [Het woord “klokhuis” is afkomstig van het Middelnederlandse woord “clochuus” of “clockhuys” wat “klokkentoren” betekent. Dat is vanwege de overeenkomst in de vorm tussen de klokkentoren en het binnenste van een appel].
 4. Bestrooi de appelplakken met wat kaneel en bak in de pan waar zonet het hertenvlees uitgehaald is, 2 minuten aan beide zijden. Haal uit de pan.
 5. Doe in dezelfde pan vervolgens de rode kool en warm ze op. Schep de cranberries doorheen.
 6. Verdeel de hertenbiefstukken, de appelplakken en de rode kool over 4 borden.
 7. Garneer de borden met wat hazelnoten/hazelnootstukjes en een takje tijm.

Ingrediënten:

 • 4 hertenbiefstukken (580 gram)
 • Rode kool (750 gram)
 • 2 appels (200 gram, gesneden)
 • Cranberries (40 gram)
 • Hazelnoot (60 gram)
 • 2 eetlepels roomboter (26 gram)
 • Snufje kaneel
 • 1 eetlepel thijm
 • Peper en zout

Weetjes over hertenvlees:

 • Wanneer u hertenbiefstuk gaat bereiden, kunt u het vlees gewoon behandelen als een runderbiefstuk. Dus een half uur voor het bereiden uit de koelkast halen zodat het hertenvlees op kamertemperatuur kan komen.
 • Breng het hertenbiefstuk met peper en zout op smaak en bak het medium rare of medium.
 • Reken 6 minuten voor medium rare en 7-8 minuten voor medium.
 • Laat het hertenvlees nadat het uit de oven komt ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord of op 30 graden Celsius in de oven. Hierdoor kan het vlees ontspannen en verdelen de sappen zich weer over het gehele stuk vlees. Dit zorgt ervoor dat het heerlijk mals wordt en het “bloed” niet lekt tijdens het snijden.
 • Prik tijdens het bakken nooit in het vlees want dan lopen al die lekkere sappen leeg en wordt het vlees taai.
 • Ontdooi de hertenbiefstuk geleidelijk in de koelkast. Afhankelijk van de grootte van de biefstukjes kan dat langer dan 24 uur in beslag nemen! Haal na het ontdooien het vlees uit de verpakking en laat het enkele minuten rusten, tot het weer de oorspronkelijke rode kleur heeft aangenomen.
 • Snijd het vlees altijd tegen de draad in anders krijgt u geen mooie structuur. Kijk altijd naar de spiervezels van het vlees voordat u gaat snijden. Leg de biefstuk voor u neer op een snijplank. Lopen de “groeven” in het vlees horizontaal van links naar rechts, dan snijdt u verticaal en andersom.

Soort recept: