Het effect van energiedranken op kwaliteit van leven en welzijn is dubbelzinnig

Onderzoeksvraag:
De markt en de mate van de consumptie van energiedrankjes zijn exponentieel toegenomen terwijl studies die hun psychologische effecten en de impact op kwaliteit van leven beoordelen, in de vroege stadium zijn.

Wat is het effect van energiedranken op kwaliteit van leven en welzijn?

Studieopzet:
Dit was een beschrijvend overzichtsartikel met 41 studies.

Resultaten en conclusies:
Energiedranken bevatten meestal cafeïne, taurine, L-carnitine, koolhydraten, glucuronolactone, vitaminen en andere kruidensupplementen, zoals ginseng en guarana. Toevoegingen, zoals guarana, yerba mate, cacao en kolanoot kunnen het cafeïnegehalte van de energiedrank verhogen zonder dat de consument het weet. Dat komt omdat de fabrikant niet wettelijk verplicht is het cafeïnegehalte van deze toevoegingen op te nemen in de voedingswaarde-informatie van de verpakking.

Literatuur liet zien dat mensen meestal energiedranken namen om de waakzaamheid te bevorderen, om meer energie te krijgen en om ervaring van alcoholintoxicatie te verbeteren.

Een aantal studies toonden aan dat mensen die energiedranken samen met alcohol consumeerden meer geneigd waren risicovolle gedrag te vertonen.

Er was ook sprake van overmatige slaperigheid gedurende de dag daarop na de consumptie van energiedranken.

In tegenstelling tot wat verwacht werd, liet literatuur zien dat het effect van energiedranken op kwaliteit van leven en welzijn dubbelzinnig was.

Oorspronkelijke titel:
ENERGY DRINKS:Psychological Effects andImpact on Well-being and Quality of Life-A Literature Review by Ishak WW, Ugochukwu C, […], Zaky C.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280075/pdf/icns_9_1_25.pdf

Extra informatie van El Mondo:
De Warenwet (levensmiddelenwetgeving) bepaalt dat energiedrank niet meer dan 350 milligram cafeïne per liter mag bevatten. Vanaf 13 december 2014 gelden er nieuwe etiketteringsregels voor energiedranken. Op dit moment is het verplicht om het cafeïnegehalte te vermelden als een drankje meer dan 150mg/l cafeïne bevat. Maar in de nieuwe wetgeving krijgen dranken met een cafeïnegehalte van meer dan 150mg/liter een verplichte waarschuwing op het etiket..

De EFSA heeft de veilige bovengrens van zowel taurine als glucuronolactone  op 1000 mg per kg lichaamsgewicht per dag gezet.
De EFSA bepaalt hoeveel van een bepaald ingrediënt aan een levensmiddel mag worden toegevoegd en welke claims de fabrikant op de verpakking mag zetten.
De fabrikant mag van de EFSA op de verpakking zetten dat cafeïne “ de alertheid en de concentratie verhoogt”  wanneer het product minimaal 75 mg cafeïne bevat. Ook mag de fabrikant op de verpakking zetten dat cafeïne “ de duurprestaties en het uithoudingsvermogen verhoogt en het vermoeidheidsgevoel bij langdurige inspanning vermindert”  wanneer het product  3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht levert. Deze effecten worden bereikt door een uur voor het sporten cafeïne in te nemen. Een kopje koffie levert gemiddeld 70 mg cafeïne.

Bij kinderen kan het gebruik van 5 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht resulteren in de volgende gedragsveranderingen: toegenomen opwinding, prikkelbaarheid, nervositeit en/of angst.