Hoeveel officiële aanbevelingen over vitamines en mineralen zijn er?

Op internet vindt de consument verschillende aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen. Maar zijn ze officieel oftewel erkend door de overheid? In principe bestaan er 4 officiële ADH van vitamines en mineralen:

  1. Op wereldlijk niveau. Deze wordt vastgesteld door de WHO/FAO.
  2. Op continentale niveau. In Europa wordt deze vastgesteld door de EFSA.
  3. Op landelijk niveau. In Nederland wordt deze vastgesteld door de Gezondheidsdraad.
  4. Op “levensmiddelenniveau”. In Nederland wordt deze vastgesteld door de Warenwet.

De ADH van de WHO/FAO vormt het uitgangspunt voor de andere 3. De ADH van vitamine C van WHO/FAO is 45 mg.

De ADH op landelijk niveau verschilt van land tot land omdat bij het vaststellen van de ADH ook rekening wordt gehouden met de bevolkingssamenstelling en de eetgewoonten van het desbetreffende land. Zo is de ADH van vitamine C in Nederland 70-80 mg, in de VS is 75-90 mg en in België 110 mg.

De ADH op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen wordt geregeld door de Warenwet. De ADH van de Warenwet is gelijk aan de ADH van de EFSA met een vertraging van 1-1.5 jaar. Dat wil zeggen wanneer de EFSA een nieuwe ADH van vitamines en mineralen uitbrengt, duurt het 1-1.5 jaar voordat de nieuwe ADH terug te vinden is op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen. Dat komt omdat de fabrikant tijd nodig heeft om de oude verpakkingen op te maken en de nieuwe met de nieuwe ADH’s erop te maken. De teksten op de verpakking zijn namelijk voorbedrukt. Dat wil zeggen ze worden niet tijdens de productie opgespoten. Sommige fabrikanten hebben miljoenen verpakkingen op voorraad en dat duurt soms een jaar voordat ze op zijn.
De ADH van de Warenwet komt echter niet altijd overeen met die van de Gezondheidsraad. Zo is de ADH van vitamine C van de Warenwet 80 mg.

Op grond van wetenschappelijke inzichten zal de ADH van vitamines en mineralen van tijd tot tijd veranderen. Alleen de verschillende instanties, zoals WHO/FAO, de Gezondheidsraad en de Warenwet voeren de veranderingen niet op hetzelfde moment door.

De ADH van vitamines en mineralen wordt gedefinieerd als de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om het dagelijkse verlies te compenseren oftewel om het lichaamsvoorraad op peil te houden.
Maar hoe kan dat het dagelijkse verlies van een vitamine of mineraal van tijd tot tijd veranderen? Het is namelijk niet het dagelijkse verlies dat van tijd tot tijd verandert maar de methode om het dagelijkse verlies vast te stellen. Voor veel voedingstoffen bestaat namelijk geen perfecte methode om het dagelijkse verlies vast te stellen. Dus wanneer er een betrouwbaarder methode dan de huidige methode wordt gevonden om het dagelijkse verlies vast te stellen dan wordt de ADH met de nieuwe methode geanalyseerd en eventueel aangepast.

De ADH van vitamines en mineralen op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen kunt u op deze website te lezen.