Houdt Vifit aardbei-rode bes met extra proteïne uw spiermassa instand?

Product:
Vifit aardbei-rode bes van FrieslandCampina (NL Z0035 EG).

Bijzonderheden:
Het product levert 34% van je dagelijkse hoeveelheid proteïne.

Proteine draagt bij aan de instandhouding van spiermassa:
Op de verpakking staat “proteine draagt bij aan de instandhouding van spiermassa”. Dit is een gezondheidsclaim (een claim die verwijst naar de werking van een voedingsstof) en de fabrikant mag deze claim pas op de verpakking zetten wanneer proteïne (minimaal) 12% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit product. Dit product levert per 100 ml 69 kcal en 5.2 gram proteïne oftewel 5.2 gram eiwit (zie de ingrediëntenlijst).
5.2 gram proteïne levert 20.8 kcal want 1 gram proteïne levert 4 kcal. 20.8 kcal is 30.1% van 69 kcal. Met andere woorden, de fabrikant mag van de wet “proteine draagt bij aan de instandhouding van spiermassa” op de verpakking zetten.

Maar wordt uw spiermassa werkelijk in stand gehouden door het drinken van dit product? Nee, ten eerste krijgen wij dagelijks via voeding onbewust meer proteïnen binnen dan het lichaam werkelijk nodig heeft. Dus het eten van producten met extra toegevoegde proteïnen is weggegooid geld. Hoewel wij (zonder extra inspanningen) dagelijks veel proteïnen dan het lichaam nodig heeft, binnenkrijgen, wordt de spiermassa niet altijd instandgehouden. De spiermassa wordt alleen instandgehouden door dagelijks lichamelijke activiteiten. Dus als u dagelijks veel proteïnen binnenkrijgt maar niet aan dagelijks lichamelijke activiteiten doet, zal uw spiermassa uiteindelijk afnemen. Een afnemende spiermassa wordt tegenwoordig in verband gebracht met overgewicht want een afnemende spiermassa leidt ertoe dat het lichaam minder calorieën verbrandt. Spieren verbruiken nu eenmaal meer calorieën dan vet. Dus uw spiermassa wordt instandgehouden door dagelijks lichamelijke activiteiten en niet door het drinken van dit product!  

De extra proteïne (eiwitten) in dit product wordt geleverd door het ingrediënt melkeiwit.

0.2% aardbei en 0.15% rode bes:
Waarom worden 0.2% aardbei en 0.15% rode bes in de ingredientenlijst vermeld? Dit heeft te maken met de naam van dit product. Dit product heet aardbei-rode bes drinkyoghurt. Aangezien de fabrikant in de productnaam claimt dat in dit product aardbei en rode bes zitten, moet hij van de wet het percentage aardbei en rode bes in de ingrediëntenlijst vrijgeven. In de naam van dit product zitten geen framboos en zwarte bes en daarom hoeft de fabrikant van de wet het percentage framboos en zwarte bes ook niet te vermelden.

Als consument is goed om te weten dat de fabrikant tegen het vrijgeven van de percentages in de ingrediëntenlijst is want het vermelden van de percentages maakt het product makkelijker om na te maken. Huismerken zijn namelijk nagemaakte goed verkochte A-merken. Dus wilt u weten welk A-merk goed verkocht wordt, hoeft u in de regel alleen naar hetdesbetreffende B-merk te kijken.

7.5% AHD vitamine D en vitamine B11:
In dit product zitten 7.5% AHD vitamine D en 7.5 ADH vitamine B11 per 100 ml. Waarom eigenlijk?

Vóór 14 december 2012 werd de gezondheidsclaim “goed voor je afweersysteem” toegeschreven aan L. rhamnosus Gorbach & Goldin, L.acidophilus en B. lactis. Dit zijn de 4 probiotica in dit product.
De EFSA heeft echter de gezondheidsclaim “goed voor je afweersysteem” toegeschreven aan L. rhamnosus Gorbach & Goldin, L.acidophilus en B. lactis afgekeurd. Anders gezegd, vanaf 14 december 2012 mag de fabrikant de gezondheidsclaim “goed voor je afweersysteem” niet meer toeschrijven aan L. rhamnosus Gorbach & Goldin, L.acidophilus en B. lactis. Maar de fabrikant wil deze gezondheidsclaim wel op de verpakking blijven houden (zonder de claim “goed voor je afweersysteem” zal de verkoop van dit product namelijk dalen want geen enkele consument zal een probioticadrankje kopen zonder de woorden “goed voor je afweersysteem” op de verpakking) en om toch te kunnen voldoen aan wetgeving wordt daarom vitamine D en vitamine B11 aan dit product toegevoegd. De EFSA heeft namelijk de gezondheidsclaim “goed voor je afweersysteem” toegeschreven aan vitamine D en B11 goedgekeurd.
Om de gezondheidsclaim “goed voor je afweersysteem” toegeschreven aan vitamine D en B11 op de verpakking te kunnen zetten, moet de fabrikant 15% ADH vitamine D of 15% ADH vitamine B11 aan dit product toevoegen. Toch staat op de verpakking niet 15% ADH maar 7.5% AHD vitamine D en 7.5% ADH vitamine B11 per 100 ml. Hoe kan dat? Waarschijnlijk omdat het toevoegen van 15% ADH vitamine D dit product te duur maakt waardoor de verkoop zal afnemen of er zit te weinig vet in dit product om 15% ADH vitamine D (om vitamine D in de oplossing te kunnen houden is er een bepaalde hoeveelheid vet in het product nodig want vitamine D is een vetoplosbare vitamine) in op te kunnen lossen. Daarom heeft de fabrikant uiteindelijk gekozen voor de constructie 7.5% AHD vitamine D en 7.5% ADH vitamine B11 per 100 ml. 7.5% AHD vitamine D + 7.5% ADH vitamine B11 levert 15% ADH per 100 ml op. Hiermee voldoet de fabrikant aan de wet om de gezondheidsclaim “goed voor je afweersysteem” op de verpakking te kunnen zetten!

Vitamine D en B11 worden kunstmatig (afkomstig uit een zak) aan dit product toegevoegd en dat is te zien aan de ingrediëntenlijst want vitamine D en B11 komen in de ingrediëntenlijst voor. Wat in de ingrediëntenlijst voorkomt, wordt tijdens de productie kunstmatig aan het product toegevoegd. Het kunstmatig toevoegen van vitamines en mineralen aan een levensmiddel is nu eenmaal goedkoper.

Dit product levert per 100 ml 0.38 μg vitamine D en dat komt overeen met 7.5% ADH. Hoe wordt dit berekend? De ADH vitamine (maar ook mineralen) op de verpakking van levensmiddelen is afkomstig van de EFSA. De ADH vitamine D is volgens de EFSA 5 μg. Dus 0.38 μg is 7.6% van 5 μg; afgerond is dat 7.5%!

Als consument is goed om te weten dat de ADH op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen afkomstig is van de EFSA en niet van de Gezondheidsraad. De ADH van de Gezondheidsraad is niet altijd gelijk aan de ADH van de EFSA. De ADH van de Gezondheidsraad staat op de website van het Voedingscentrum. Als consument moet u houden aan de ADH van de Gezondheidsraad maar die staat niet op de verpakking van levensmiddelen of voedingssupplementen vermeld!

Yoghurt en melkeiwit:
In de ingrediëntenlijst is te zien dat yoghurt en melk van melkeiwit vetgedrukt zijn. Dat komt door wetgeving die in december 2014 van kracht was. Deze wetgeving verplicht de fabrikant allergenen in de ingrediëntenlijst vet (dan wel onderstreept of met hoofdletter) te drukken. Yoghurt wordt gemaakt van melk en melk is voor de wet een allergeen en daarom moet yoghurt en melkeiwitten van de wet vetgedrukt staan.

Waarom geen natrium in de tabel voedingswaarde per 100 ml?
Volgens de nieuwe wetgeving die in december 2014 van kracht was, is het niet wettelijk verplicht om natrium in de tabel voedingswaarde per 100 ml te vermelden. De wettelijke verplichte vermeldingen zijn energie (als kcal en kJ), vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwit en zout. Het is ook niet wettelijk verplicht om vezels, mineralen en vitamines in de tabel te vermelden. De reden dat de fabrikant het doet, is om de verkoop van het product te stimuleren, dan wel zich te kunnen voldoen aan wettelijke eisen om een gezondheidsclaim op de verpakking te mogen zetten.

De NVWA (Nederlandse voedingstoezichthouder) gebruikt de tabel voedingswaarde per 100 ml om te zien of de voedingsclaims dan wel gezondheidsclaims op de verpakking voldoen aan wettelijke eisen of niet.

69 kcal per 100 ml:
Dit product levert per 100 ml 69 kcal. Hoe wordt deze 69 kcal berekend? In dit product zit per 100 ml 69 kcal, 0.8 g vet, 8.8 g koolhydraten en 5.2 g eiwit en 2.9 g vezels (staat niet op de verpakking vermeld want het is niet wettelijk verplicht).
0.8 g vet levert 0.8x9 = 7.2 kcal want 1 g vet levert 9 kcal.
8.8 g koolhydraten levert 8.8x4 = 35.2 kcal want 1 g koolhydraat levert 4 kcal.
5.2 g eiwit levert 5.2x4 = 20.8 kcal want 1 gram eiwit levert 4 kcal.
2.9 g vezels levert 2.9x2 = 5.8 kcal want 1 gram vezel levert 2 kcal.
7.2+35.2+20.8+5.8 = 69 kcal.

Het totale kcal van een product wordt verkregen door het aantal kcal van vet, koolhydraten, eiwit en vezels op te tellen.

Weidemelk:
Dit product is gemaakt met weidemelk. Weidemelk is een voedingsclaim. Dat wil zegen de fabrikant mag pas weidemelk op de verpakking zetten wanneer het voldoet aan de wettelijke eis. Weidemelk is voor de wet melk afkomstig van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, 6 uur per dag van het voor- tot najaar in de wei lopen. Ten minste 120 dagen moet u als consument ten hoogste 120 dagen lezen want waarom zal de fabrikant méér doen dan de wet hem vraagt. Meer doen (in dit geval meer dan 120 dagen) kost geld en dat vertaalt zich in een duur product.

Of de koeien ook werkelijk 120 dagen per jaar en 6 uur per dag van het voor- tot najaar in de wei lopen, is voor de consument niet te achterhalen want de controlerapporten van de NVWA worden niet vrijgegeven. De consument kan deze rapporten ook niet opvragen. Daarbij komt ook nog dat sinds 2015 de melkquota afgeschaft is. De boer mag nu onbeperkt melk produceren. Een koe die de hele dag op stal staat, geeft over het algemeen meer melk dan een koe die in de wei loopt.

Citroenzuur:
Waarom zit er citroenzuur in dit product? Dit product is een drinkyoghurt en wordt bij de wet geregeld door het warenwetbesluit Zuivel. In het warenwetbesluit Zuivel staat dat drinkyoghurt een pH van ten hoogste 4.5 moet hebben (om de veiligheid van het product te garanderen). Om dit product naar een pH van ten hoogste 4.5 te brengen, wordt citroenzuur toegevoegd. Een product met een pH (zuurgraad) van 4.5 smaakt in de regel zuur en toch smaakt dit product zoet. Hoe kan dat? Dat komt door de toegevoegde suiker. Suiker kan de zure smaak van een product maskeren. Kijk maar naar frisdrank. Frisdrank smaakt zoet terwijl die een zuurgraad van 3.5 heeft. Rabarber heeft een zuurgraad van 3.5 en die smaak erg zuur.

Zit er E-nummers in?
Ja, in dit product zit 1 E-nummer. Citroenzuur is E330.

Is dit product gezond?
Om te kunnen weten of dit product gezond is of niet moet de tabel voedingswaarden per 100 ml omgerekend worden naar het 7-puntenprofiel van dit product.

Voedingswaarden per 100 ml

Berekende 7-puntenprofiel

7-puntenprofiel van een gezond product

Conclusie

Energie (kcal)

69

69

69

-

Vet (g)

0.8

10.4%

<35%

Vetarm

Verzadigd vet (g)

0.6

0.08%

<10%

Vetarm

Koolhydraten (g)

8.8

51.0%

<70%

Evenwichtig

Suikers (g)

8.6

49.9%*

<25%

Suikerrijk

Eiwit (g)

5.2

30.1%

<35%

Evenwichtig

Natrium (g)

0.04**

0.04 g per 100 ml

<0.5 g per 100 ml

Natriumarm

Vezels (g)

2.9

4.2 g per 100 kcal

>1.3 g per 100 kcal

Vezelrijk

* 49.9% suikers wil zeggen dat 8.6 g suikers 49.9% bijdraagt aan 69 kcal van dit product.
** 0.04 wordt verkregen door 0.10 g zout maal 0.4 want 1 gram zout levert 0.4 g natrium.

Algemene conclusie:
In dit product zitten teveel suikers maar hij voldoet verder aan de normen van een gezond product. Met andere woorden dit product is gezond!
Wanneer u dit product eet, moet u corrigeren voor het hoge suikergehalte. Het volgende product mag maximaal 0% suiker bevatten!

Het hoge suikergehalte zorgt ervoor dat dit product zoet smaakt!