Instantnoedel met lever, taugé en paprika voor 1 persoon

Instantnoedel met lever, tauge en paprika voor 1 persoon

Voedingswaarde:
Dit recept bevat per persoon 180 kcal, 14 gram eiwit, 6 gram vet en 17 gram koolhydraten oftewel 32 En% eiwit, 30 En% vet en 38 En% koolhydraten. Dit recept bevat 10 En% verzadigd vet.
Deze maaltijd is geschikt voor krachtsporters want 10 gram eiwit bínnen 30 minuten na een intensieve krachttraining bevordert namelijk de herstel van de spierschade.

Deze maaltijd bevat 30 En% vet, 10 En% verzadigd vet en 1.9 gram vezels per 100 kcal en is daarom geschikt voor mensen die een gezonde levensstijl naar streven want ze worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met maximaal 35 En% vet, maximaal 10 En% vet en minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal.

Deze maaltijd levert dankzij 100 gram paprika 110 gram vitamine C op. Het eten van rauwe paprika’s is een goeie manier om vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C is een antioxidant. Antioxidanten kunnen de weerstand verhogen.
400-500 mg vitamine C is per dag nodig om de optimale bloedwaarde van vitamine  C te bereiken.

Deze maaltijd heeft een GI-getal van rond 35 en is daarom geschikt voor suikerpatiënten. Suikerpatiënten worden aangeraden om maaltijden met een laag GI-getal te eten omdat ze het bloedsuikergehalte minder sterk doen schommelen.
Maaltijden met een laag GI-getal zijn maaltijden met een GI-getal van 55 of lager. Maaltijden met een laag GI-getal geven over het algemeen een langer verzadigingsgevoel en dus minder eetmomenten gedurende de dag.
Lees meer over het GI-getal in de presentatie koolhydraten.

Deze maaltijd dekt dankzij 30 gram lever de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 van 3 dagen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A van 3 dagen. Vitamine A voorkomt nachtblindheid en draagt bij aan een sterk immuunsysteem.
Vitamine A-tekort draagt bij aan de kindersterfte in ontwikkelingslanden.

Deze maaltijd levert dankzij 30 gram lever 100 microgram foliumzuur. Foliumzuur voorkomt samen met vitamine B6 en B12 een hoog homocysteïnegehalte. Een hoog homocysteïnegehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Lees meer over het homocysteïnegehalte in de presentatie foliumzuur.

In combinatie met:
Deze maaltijd in combinatie met 5 sneetjes bruine tijgerbrood, 2 sinaasappels, 3 Elstars met schil en 30 gram cranberry notenmix levert 25 gram voedingsvezels.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
Het eten van volkorenbrood en gedroogde fruit is een goeie manier om vezels binnen te krijgen. 

Vervangen door:
Door 30 gram kippenlever te vervangen door 50 gram varkenslever wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A voor 7 dagen, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 voor 1 dag, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor 8 dagen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor 1 dag gedekt.
Het eten van orgaanvlees, zoals lever, niertjes en hartjes is een goede manier om vitamine A en B-vitamines binnen te krijgen.

Door 30 gram kippenlever te vervangen door 84 gram mosselen op zuur in glas of door 37 gram zalm dekt de maaltijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA van 450 mg.
450 mg EPA en DHA per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Door de vervanging is deze maaltijd niet meer rijk aan vitamine A maar nog wel rijk aan vitamine C.

Door 30 gram kippenlever te vervangen door 1 ei én 25 gram gedroogde, gezouten garnalen wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium van 50-150 microgram gedekt. Selenium is een antioxidant en de belangrijkste functie van een antioxidant is het verhogen van de weerstand.

Bereiding & Ingrediënten van instantnoedel met lever, taugé en paprika voor 1 persoon

Bereiding:

 • Breng 500 ml water aan de kook [Het gaat sneller met een waterkoker].
 • Was 30 gram kippenlever, snijd ze in reepjes en voeg ze aan het kokend water toe en laat de lever 20 minuten gaarkoken [De eiwitten in lever zorgen tijdens het koken voor schuimvorming].
 • Was intussen 50 gram taugé, snijd de bosui in ringetjes en de paprika in reepjes van 4 gram.
 • Voeg een pakje instant noedel aan de lever toe en laat het geheel 3 minuten koken.
 • Voeg de taugé en de bosui toe. Laat ze 3 minuten koken [Taugé en bosui zijn 2 bekende ingrediënten in de Vietnamese keuken].
 • Voeg de reepjes paprika toe en haal de pan van het vuur [Er is gekozen om de reepjes paprika niet mee te laten koken om zo het verlies aan vitamine C te beperken].
 • Strooi het zakje kruiden overheen [Het zakje kruiden zit in het pakje instant noedel].

Ingrediënten:

 • Een pakje instant noedel (70 gram)
 • Kippenlever (30 gram)
 • Taugé (50 gram)
 • 1 rode en 1 gele paprika (100 gram)
 • 1 stengel bosui (15 gram)

 

Soort recept: