Kan een verpakking zonder E-nummers toch noch E-nummers bevatten?

Ja, want de fabrikant mag van de Warenwet de E-nummers op 2 manieren op de verpakking zetten. De eerste manier is als nummer en de tweede manier is voluit geschreven. Zo is vitamine C E300, citroenzuur E330, pectine E440, natriumcitraten E331, calciumlataat E327, lecithine E322, aspartaam E951 en sucralose E955.
Zo kan een light-frisdrank met vitamine C, citroenzuur, pectine, citraat, calciumlataat, aspartaam en sucralose toch nog stiekem 7 E-nummers bevatten!

Uit commercieel oogpunt kan de fabrikant ervoor kiezen om een E-nummer als nummer of voluit geschreven weer te geven. Zo wil de fabrikant niet dat op babyvoeding E-nummers staan. Dus E300 en E322 worden vervangen door vitamine C en lecithine op de verpakking van babyvoeding.
Aspartaam heeft een slechte imago bij de consument dus de fabrikant kiest liever voor E951.
Natrium heeft bij de consument ook een slechte imago dus natriumcitraat wordt liever weergegeven als E331.

De consument en de levensmiddelenindustrie kijken heel anders tegen E-nummers aan. Voor de levensmiddelenindustrie zijn E-nummers de veiligste grondstoffen want zonder goedkeuring van de EFSA mogen ze namelijk niet aan levensmiddelen worden toegevoegd. Geen enkele andere grondstoffen ondergaan in de levensmiddelenindustrie een strenge keuring als E-nummers!
E-nummers zijn voor de levensmiddelenindustrie onmisbaar. Zonder E-nummers zien de schappen van de supermarkt erg leeg uit. Om de wens van de consument tegemoet te komen, worden tegenwoordig bijna alle E-nummers voluit geschreven. Zo wordt de suggestie gewekt dat de fabrikant in staat is om een product zonder E-nummers te produceren maar dat is niet waar!

E-nummers zijn niet slecht want wij krijgen ongemerkt via levensmiddelen dagelijks E-nummers binnen. Want  vitamine C is E300, vitamine E is E307, beta-caroteen E160b, lycopeen E160d, vitamine B2 is E101(i), magnesiumchloride is E511 en calciumlactaat is E327. Calciumlactaat zit bijvoorbeeld in zuivelproducten met extra calcium, magnesiumchloride zit bijvoorbeeld in sportdrank en E300 zit in een pak sinaasappelsap.

Niet alle E-nummers in een product wordt ook vermeld op de verpakking. Wanneer de fabrikant uit marketingoogpunt een bepaald E-nummer op de verpakking niet vermeld wil zien, kan hij het desbetreffende E-nummer onder de noemer "technologische hulpstof" laten vallen. E-nummers die gedefinineerd wordt als technologische hulpstof hoeven van de wet niet op de verpakking vermeld te worden.