Kent de levensmiddelenindustrie ook het patentrecht?

Nee, de levensmiddelenindustrie kent geen patentrecht. Het patentrecht is het alleenrecht om het product te mogen produceren om zo de ontwikkelingskosten terug te kunnen verdienen.
Aangezien de levensmiddelenindustrie geen patentrecht kent, wil de fabrikant niet dat zijn product direct nagemaakt wordt op het moment dat het product op de markt komt. Om ervoor te zorgen dat het product niet makkelijk na te maken valt, beschrijft de fabrikant de ingrediëntenlijst op zo’n manier dat de concurrent moeite heeft om achter te komen wat nou werkelijk in het product zitten. Maar als de concurrent al moeite heeft om de ingrediëntenlijst te lezen, tast de consument helemaal in het donker!

Zolang de Warenwet de levensmiddelenindustrie niet het patentrecht geeft, zal de fabrikant nooit alles op de verpakking zetten en blijft de ingrediëntenlijst onbegrijpelijk voor de consument!

Levensmiddelen van huismerken zijn in de regel nagemaakte levensmiddelen oftewel kopieën van de A-merken die goed verkocht worden. Daarom zijn de huismerken ook goedkoper dan de A-merken want een product namaken brengt nu eenmaal minder ontwikkelingskosten met zich mee dan het ontwikkelen van een nieuw product. Dit is ook de reden waarom de fabrikanten van de A-merken tegen de huismerken zijn!