Kinderen met ADHD moeten meer omega-3 vetzuren binnenkrijgen

Onderzoeksvraag:
Hebben kinderen met ADHD een afwijkende vetverhouding in hun bloed?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 5 studies met 250 kinderen (jonger dan 25 jaar) met ADHD en 235 kinderen (jonger dan 25 jaar) zonder ADHD.

Er was geen publicatie bias.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 5 studies dat de n6/n3 verhouding in kinderen met ADHD was 1.97 punten [gepoolde MD = 1.97, 95% BI = 0.90-3.04, I2 = 83%] hoger vergeleken met kinderen zonder ADHD.

De onderzoekers vonden in 3 studies dat de AA/EPA verhouding in kinderen met ADHD was 8.25 punten [gepoolde MD = 8.25, 95% BI = 5.94-10.56, I2 = 0%] hoger vergeleken met kinderen zonder ADHD.

De onderzoekers concludeerden dat kinderen met ADHD zowel een verhoogde n6/n3 verhouding als AA/EPA verhouding hadden.

Oorspronkelijke titel:
Omega-6 to Omega-3 Fatty Acid Ratio in Patients with ADHD: A Meta-Analysis by LaChance L, Kwame McKenzie K, [...], Vigod SN.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4879948/

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over vetten en EPA.

Een verhoogde n6/n3 verhouding houdt praktisch in dat het voedingspatroon meer n6 vetzuren en minder n3 vetzuren bevat.
N6-vetzuren (omega-6 vetzuren) zitten in de arachide-olie (pindaolie), zonnebloemolie, teunisbloemolie, hennepolie en bernagieolie. Echter, n6-vetzuren zitten ook in boter, margarine, halvarine en bak- en braadvetten. N6-vetzuren zijn linolzuur en arachidonzuur (AA).

Arachidonzuur wordt vooral aangetroffen in vlees, eieren en zuivel.
N3-vetzuren zitten in walnoten, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en vette vis, zoals zalm en makreel. N3-vetzuren zijn EPA, DHA en linoleenzuur. EPA en DHA zitten in vis.

Een verhoogde AA/EPA verhouding houdt praktisch in dat het voedingspatroon meer arachidonzuur (een n6-vetzuur) en minder EPA (een n3-vetzuur) bevat.

Om zowel de n6/n3 als AA/EPA verhouding in het bloed te verlagen moet het voedingspatroon meer n3-vetzuren en minder n6-vetzuren bevatten. Met andere woorden het voedingspatroon moet minder boter, margarine, halvarine, bak- en braadvetten, vlees, eieren en zuivel en meer noten en vette vis bevatten. Vette visse zijn makreel, haring, sardines, paling, bokking, ansjovis en zalm.

Deze maaltijden bevatten veel EPA en DHA.

 

Paginatype: 
Voedingsadvies: