Knoflook en uien verlagen waarschijnlijk maagkanker


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van allium-groenten de kans op het krijgen van maagkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 22 patiënt-controle studies en 4 cohort studies met samen meer dan 10000 gevallen.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 10 patiënt-controle studies en 4 cohort studies, dat een hoge inname van allium-groenten vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van maagkanker significant met 12% [95% BI = 0.67-0.91] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 4 cohort studies, dat een hoge inname van allium-groenten vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van maagkanker niet-significant met 2% [95% BI = 0.88-1.18] verhoogde.

De onderzoekers vonden in 12 patiënt-controle studies, dat een hoge inname van knoflook vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van maagkanker significant met 40% [95% BI = 0.47-0.76] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 13 patiënt-controle studies, dat een hoge inname van uien vergeleken met een lage, de kans op het krijgen van maagkanker significant met 45% [95% BI = 0.41-0.73] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van allium-groenten, met name knoflook en uien de kans op het krijgen van maagkanker waarschijnlijk verlaagde. Waarschijnlijk omdat het verlaagde risico niet werd gevonden in cohort studies.

Oorspronkelijke titel:
Allium vegetable intake and gastric cancer: A case-control study and meta-analysis by Turati F, Pelucchi C, [...], Galeone C.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25215621

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over allium-groenten.