Minimaal 10 gram vezels per dag verlaagt borstkanker

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van vezels de kans op het krijgen van borstkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 24 epidemiologische studies (patiënt-controle studies en cohort studies).

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van vezels de kans op het krijgen van borstkanker significant met 12% verlaagde. Deze significant verlaagde risico bleef gehandhaafd in de subgroepenanalyses, zoals de Jadad scores (geven de betrouwbaarheid van de studies weer), de studietype en de menopauze status.

De onderzoekers vonden in de dosisafhankelijke analyses dat elke verhoging met 10 gram vezels per dag, de kans op het krijgen van borstkanker met 4% verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van vezels (minimaal 10 gram per dag) de kans op het krijgen van borstkanker, met name onder postmenopauzale vrouwen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Dietary fibre intake and risk of breast cancer: A systematic review and meta-analysis of epidemiological studies by Chen S, Chen Y, […], Zhang K.

Link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27829237

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over borstkanker en vezelconsumptie.

Een dagelijkse voeding met veel vezels is een voeding met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Een dagelijkse voeding met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal bestaat voornamelijk uit producten met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal.  Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

Paginatype: 
Voedingsadvies: