PUFA’s in zuigelingenvoeding verbeteren niet het cognitief vermogen van baby’s

Onderzoeksvraag:
Zuigelingenvoeding wordt verrijkt met langketenige meervoudig onverzadigde vetzuren (LCPUFA’s of PUFA’s) omdat verondersteld wordt dat ze het cognitief vermogen verbeteren. Deze meta-analyse onderzocht de effectiviteit van zuigelingenvoeding verrijkt met LCPUFA op de vroege cognitieve ontwikkeling.

Verbeteren PUFA’s in zuigelingenvoeding het cognitief vermogen van baby’s?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 12 RCT’s met 1802 baby’s. Er was geen significante heterogeniteit van publicatiebias tussen de studies.

Resultaten en conclusies:
De meta-analyse toonde aan dat het toevoegen van meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) aan zuigelingenvoeding geen significante verbetering op het cognitief vermogen van baby’s liet zien.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen of het toevoegen van PUFA aan zuigelingenvoeding voordelen heeft voor de latere cognitieve ontwikkeling of neurologische ontwikkeling.

Oorspronkelijke titel:
Meta-analysis of Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation of Formula and Infant Cognition by Qawasmi A, Landeros-Weisenberger A, […], and Bloch MH.

Link:
http://www.pediatricsdigest.mobi/content/129/6/1141.short

Extra informatie van El Mondo:
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft de claims van PUFA’s in zuigelingenvoeding nog niet goedgekeurd. Niet goedgekeurde claims van EFSA wil zeggen de meerderheid van de gebruikers heef geen profijt van. Anders gezegd, kies pas voor het product wanneer de claim goedgekeurd is door de EFSA. Het is bij de wet verboden niet goedgekeurde claims van de EFSA op de verpakking van zuigelingenvoeding te zetten.

PUFA’s staan voor polyunsaturated fatty acids oftewel meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn alfa-linoleenzuur, linolzuur, EPA, DHA, arachidonzuur, gamma-linoleenzuur en rumenzuur.