Gevulde kalkoen met krieltjes voor 8 personen

Gevulde kalkoen met krieltjes voor 8 personen

Voedingswaarden:
Dit recept levert per persoon 648 kcal, 36 gram vet, 56 gram eiwit en 25 gram koolhydraten oftewel 50 En% vet, 35 En% eiwit en 15 En% koolhydraten. Dit recept bevat 12 En% verzadigd vet en 0.4 gram vezels per 100 kcal.
50 En% vet wil zeggen, dat 36 gram vet 50% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 648 kcal.
35 En% (En% =spreekt uit als energieprocent) eiwit wil zeggen, dat 56 gram eiwit 35% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 648 kcal.
1 gram eiwit en 1 gram koolhydraten leveren 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal.
0.4 gram vezels per 100 kcal wil zeggen dat in dit recept van 648 kcal 2.6 gram vezels zit.

Het hoge vetgehalte (15 En% boven de norm van 35 En% vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door kalkoen, pistachenoten, kipgehakt en olijfolie.

Het hoge verzadigd vetgehalte (2 En% boven de norm van 10 En% verzadigd vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door kalkoen, kipgehakt en pancetta.

Deze maaltijd is vetrijk want hij bevat meer dan 35 En% vet en vezelarm want hij bevat minder dan 1.3 gram vezels per 100 kcal.

Deze maaltijd levert 50 En% vet, waarvan 12 En% verzadigd vet en is daarom minder geschikt voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte. Mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte (slecht cholesterol) worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met maximaal 30 En% vet waarvan maximaal 7 En% verzadigd vet.
Maximaal 7 En% verzadigd vet wil zeggen, dat het aantal gram verzadigd vet maximaal 7% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Een hoog LDL-cholesterolgehalte verhoogt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Welke producten uit de supermarkt geschikt zijn voor mensen met een hoog LDL-cholesterolgehalte, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd levert 50 En% vet, waarvan 12 En% verzadigd vet en 0.4 gram vezels per 100 kcal en is daarom ongezond want een gezonde maaltijd mag maximaal 35 En% vet, waarvan maximaal 10 En% verzadigd vet en moet minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal bevatten.
Maximaal 35 En% vet wil zeggen, dat het aantal gram vet maximaal 35% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Om te corrigeren voor het ongezonde deel van deze maaltijd mag het volgende product maximaal 20 En% vet, maximaal 8 En% verzadigd vet en moet minimaal 2.2 gram vezels per 100 kcal bevatten want:
50 + 20 = 70. 70/2 (2 producten) = 35 En% vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
12 + 8 = 20. 20/2 (2 producten) = 10 En% verzadigd vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
0.4 + 2.2 = 2.6. 2.6/2 (2 producten) = 1.3 gram vezels per 100 kcal (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
Onthoud:
Ongezonde maaltijden kunnen altijd deel uitmaken van een dagelijks gezonde voeding mits u maar in de volgende producten correcties uitvoert voor het ongezonde deel van de vorige maaltijd.
Een dagelijks gezonde voeding is niet een voeding met alleen maar gezonde producten/maaltijden maar is een voeding met voornamelijk gezonde producten of anders gezegd, het gemiddelde van alle dagelijks gegeten producten/maaltijden moet gezond (maximaal 35 En% vet, maximaal 10 En% verzadigd vet en minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal) zijn.
Welke producten uit de supermarkt maximaal 20 En% vet, maximaal 8 En% verzadigd vet en minimaal 2.2 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd dekt dankzij de kalkoen per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 van 1 dag.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de (minimale) hoeveelheid die nodig is om het dagelijkse verlies van een bepaalde voedingsstof (bijvoorbeeld vitamine B3) in het menselijk lichaam te compenseren.
Eet kalkoen voor vitamine B3.

Deze maaltijd dekt dankzij de kalkoen per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 van 1 dag.
Eet kalkoen voor vitamine B12.

Deze maaltijd levert dankzij de kalkoen, krieltjes (aardappel) en pistachenoten per persoon 1 gram kalium.  
Eet kalkoen, aardappel en noten voor kalium.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie met 100 gram gedroogde peren en 6 sneetjes roggebrood levert 26 gram vezels. Deze combinatie dekt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid viamine B6 van 1 dag en levert 6 mg zink en 1.1 gram kalium.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
Een makkelijke manier om 30 gram vezels per dag binnen te krijgen, is door te kiezen voor producten met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.
Eet gedroogde fruit en volkorenbrood, zoals roggebrood voor vezels. Welke brodensoort vezelrijk (≥1.5 gram vezels per 100 kcal) is, kunt u hier opzoeken.

Bijzonderheden:
Deze maaltijd levert per persoon 11.9 gram noten, 225 gram witvlees, in de vorm van kalkoen en kipgehakt. Deze maaltijd bevat ook paddenstoelen en olijfolie.

Bereiding & Ingrediënten van gevulde kalkoen met krieltjes voor 8 personen

Ingredienten: 
 • 1 kalkoen (2500 gram). Één kalkoen geeft zo’n 60% vlees.
 • Kipgehakt naturel (300 gram)
 • Pancetta (50 gram)
 • Paddenstoelentrio (150 gram)
 • 2 speltboterhammen (70 gram)
 • 2 sjalotten (20 gram, gesnipperd)
 • Gepelde ongezouten pistachenoten (95 gram)
 • 4 eetlepels olijfolie (40 ml)
 • 2 takjes rozemarijn
 • Voorgekookte aardappelkrieltjes (800 gram)
 • Peper en kaliumzout
 • Een kwast
 • Grote ovenschaal of braadslee
 • Vleesthermometer
Bereiding: 
 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Neem de kalkoen 30-60 minuten voor bereiding uit de koelkast en laat op temperatuur komen [Doet u dit niet dan loopt u het risico dat het vlees in de hete oven “schrikt” van het grote temperatuurverschil. Het gevolg daarvan is dat het vlees krimpt en taai wordt].
 3. Pel en snipper ondertussen de sjalotten.
 4. Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd de naaldjes fijn.
 5. Snijd de paddenstoelen grof en de pancetta fijn [Pancetta is Italiaans spek (pancetta is Italiaans voor spek) afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is].
 6. Rooster in een droge pan de pistachenoten en hak grof.
 7. Verhit 10 ml olijfolie in een grote koekenpan en bak de pancetta en sjalotten 2 minuten op laag vuur. Zet het vuur hoog en bak de paddenstoelen 2 minuten mee. Voeg de rozemarijn toe en laat afkoelen.
 8. Snijd de korstjes van de boterhammen. Rooster het brood in een broodrooster en snijd in blokjes van 1 cm [Geen broodrooster in huis. Gebruik dan de oven].
 9. Meng het kipgehakt met het brood, de pistachenoten en het paddenstoelen-pancettamengsel. Vul de kalkoen ermee [Het brood fungeert als paneermeel en zorgt ervoor dat de vulling niet uit elkaar valt tijdens het snijden van de kalkoen].  
 10. Wrijf met een kwast of met de hand de kalkoen in met 10 ml olijfolie en bestrooi hem met peper en kaliumzout. Zet de kalkoen in de ovenschaal of braadslee met de borst naar beneden en laat in 150 minuten bij 180 0C goudbruin en gaar worden.
  Keer de kalkoen na 75 minuten om. Controleer met de vleesthermometer in het midden van de vulling of de kalkoen gaar is, de temperatuur moet 70-72°C zijn [Door de borst naar beneden te leggen wordt voorkomen dat het borstvlees (minst sappig van de hele kalkoen) uitdroogt.
  Bij geen vleesthermometer. Prik dan even met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn. Dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar].
 11. Haal na 150 minuten de kalkoen uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten voordat u hem aansnijdt [Reken voor een niet-gevulde kalkoen 40 minuten per kilo vlees en voor een gevulde kalkoen een uur per kilo].
 12. Verhit ondertussen in een grote pan de resterende 20 ml olijfolie en bak de krieltjes goudbruin [Door de krieltjes in de oven te bakken, hoeft u geen olie te gebruiken. Hierdoor daalt het vetgehalte van de maaltijd].

 

Type gerecht: