Hertenbiefstuk met wildsaus en pastinaakpuree voor 4 personen

Hertenbiefstuk met wildsaus en pastinaakpuree voor 4 personen

Voedingswaarden:
Dit recept levert per persoon 525 kcal, 21 gram vet, 41 gram eiwit en 43 gram koolhydraten oftewel 36 En% vet, 31 En% eiwit en 33 En% koolhydraten. Dit recept bevat 17 En% verzadigd vet en 2.7 gram vezels per 100 kcal.
36 En% vet wil zeggen, dat 21 gram vet 36% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 525 kcal.
31 En% (En% =spreekt uit als energieprocent) eiwit wil zeggen, dat 41 gram eiwit  31% bijdraagt aan het totale caloriegehalte van dit recept van 525 kcal.
1 gram eiwit en 1 gram koolhydraten leveren 4 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal.
2.7 gram vezels per 100 kcal wil zeggen dat in dit recept van 525 kcal 14.1 gram vezels zit.

Het hoge verzadigd vetgehalte (hoger dan de norm van 10 En% verzadigd vet) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door roomboter.
Roomboter is een ongezond product. Een ongezond product is een product met meer dan 35 En% vet, waarvan meer dan 10 En% verzadigd vet, meer dan 0.3 gram zout per 100 kcal en minder dan 1.3 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt ongezond zijn, kunt u hier opzoeken.

Het hoge vezelgehalte (hoger dan de norm van 1.3 gram vezels per 100 kcal) van deze maaltijd wordt veroorzaakt door de pastinaak.
Eet groenten, zoals pastinaak voor de vezels.
Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.3 gram vezels per 100 kcal leveren, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd bevat veel verzadigd vet (17 En% verzadigd vet), hetgeen betekent dat wanneer u deze maaltijd eet, u voor het hoge verzadigd vetgehalte moet corrigeren. U moet deze maaltijd combineren met een product met maximaal 3 En% verzadigd vet want:
17 + 3 = 20. 20/2 (2 producten) = 10 En% verzadigd vet (richtlijn van een gezond(e) product/maaltijd).
Maximaal 3 En% verzadigd vet wil zeggen, dat het aantal gram verzadigd vet maximaal 3% mag bijdragen aan het totale caloriegehalte van de desbetreffende maaltijd.
Welke producten uit de supermarkt maximaal 3 En% verzadigd vet bevatten, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd levert 36 En% vet en 17 En% verzadigd vet en is daarom een vetrijke maaltijd want een vetrijke maaltijd is een maaltijd met meer van 35 En% vet en meer dan 10 En% verzadigd vet.
Welke producten in de supermarkt vetrijk zijn, kunt u hier opzoeken.

Deze maaltijd dekt dankzij de hertenbiefstuk per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor mannen van 1 dag.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de (minimale) hoeveelheid die nodig is om het dagelijkse verlies van een bepaalde voedingsstof (bijvoorbeeld ijzer) in het menselijk lichaam te compenseren.
Eet hertenbiefstuk voor ijzer.

Deze maaltijd dekt dankzij de hertenbiefstuk per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van 0.5 dag.
Eet hertenbiefstuk voor zink.

Deze maaltijd dekt dankzij de hertenbiefstuk per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 van 0.5 dag. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en dat is zien want in de NEVO-tabel zitten in alle plantaardige producten 0 gram vitamine B12. De NEVO-tabel wordt door diëtisten gebruikt om een dieet voor te schrijven.
Eet hertenbiefstuk voor vitamine B12.

Deze maaltijd levert dankzij de hertenbiefstuk en de pastinaak per persoon 1.4 gram kalium.
Eet hertenbiefstuk en pastinaak voor kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie met 7 cracottes vital en 4 sneetjes lijnzaadbrood levert 28 gram vezels en dekt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vrouwen van 1 dag en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink van 1 dag.
25-30 gram vezels per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
Een makkelijke manier om 30 gram vezels per dag binnen te krijgen, is door te kiezen voor producten met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.
Eet volkorenbrood voor vezels. Welke brodensoort vezelrijk (≥1.5 gram vezels per 100 kcal) is, kunt u hier opzoeken.

Bijzonderheden:
Deze maaltijd levert per persoon 145 gram roodvlees in de vorm van hertenbiefstuk, 25 gram wortel en 342 gram groenten.
Deze maaltijd bevat ook knoflook.

Bereiding & Ingrediënten van hertenbiefstuk met wildsaus en pastinaakpuree voor 4 personen

Ingredienten: 
 • 4 stuks hertenbiefstuk (580 gram)
 • Pastinaak (1200 gram, geschild)
 • Roomboter (50 gram)
 • 1 plak ontbijtkoek (25 gram)
 • Winterpeen (100 gram, geschild)
 • 1 ui (70 gram, gesneden)
 • Een halve pot wildfond (190 ml)
 • 6 takjes verse tijm
 • Rode wijn (125 ml)
 • 2 teentjes knoflook
 • Peper en kaliumzout
 • Staafmixer
   
Bereiding: 
 1. Neem de hertenbiefstukken 1 uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
 2. Pel en snijd de ui in halve ringen en de knoflook fijn.
 3. Schrap de winterpeen en snijd in stukjes van 1 cm.
 4. Verhit 10 gram boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui en winterpeen 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de knoflook en de tijm toe en bak 2 minuten mee.
  Breek de ontbijtkoek in stukjes boven de pan en voeg de wildfond en rode wijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en stoof gedurende 30 minuten. Roer af en toe.
 5. Neem na 30 minuten de pan van het vuur, verwijder de takjes tijm en pureer met de staafmixer. Verwarm nog 5 minuten. Breng de wildsaus vervolgens op smaak met peper en eventueel kaliumzout.
 6. Schil en snijd tijdens het stoven van de wildsaus de pastinaak in gelijke stukken. Kook in ruim water in 20 minuten gaar. Giet af en vang 100 ml kookvocht op.
 7. Pureer de pastinaak met 25 gram boter en het opgevangen 100 ml kookvocht met de staafmixer tot een smeuïge puree. Breng de puree op smaak met peper en eventueel kaliumzout.
 8. Bestrooi de biefstukken met peper en kaliumzout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de biefstukken 3 minuten per zijde op hoog vuur rosé. Laat daarna 5 minuten op een bord onder aluminiumfolie rusten en trancheer ze [Vlees, wild, gevogelte of vis in gelijke plakken snijden heet trancheren. Meestal wordt het product in schuine plakken gesneden. Hierdoor lijkt het groter].
 9. Schenk het bakvet uit de pan, roer de aanbaksels los met een klein beetje water en meng door de wildsaus.
 10. Schep de pastinaakpuree over 4 borden. Leg de biefstuk ernaast. Verdeel de wildsaus over de biefstuk en garneer het bord met tijm.
   
Type gerecht: