Veel groenten en fruit verlaagt de bloeddruk

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het eten van groenten en fruit de bloeddruk?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 9 cohort studies met in totaal 185 676 deelnemers.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel fruit vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk significant met 13% [RR = 0.87, 95% BI = 0.79-0.95] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van veel groente vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk significant met 12% [RR = 0.88, 95% BI = 0.79-0.99] verlaagde.  

De onderzoekers vonden dat het eten van veel groente en fruit vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk significant met 10% [RR = 0.90, 95% BI = 0.84-0.98] verlaagde.  

De onderzoekers vonden dat elke portie fruit per dag de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk significant met 1.9% verlaagde.  

De onderzoekers vonden dat elke portie groente en fruit per dag de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk significant met 1.2% verlaagde.  

De onderzoekers concludeerden dat het dagelijks eten van minimaal 1 portie van zowel groente en fruit apart als combinatie de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Fruit and vegetables consumption and incident hypertension: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies by Wu L, Sun D and He Y.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27306085

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over groente en fruit en het verlagen van de bloeddruk.

Deze maaltijd levert 1 portie fruit en 1 portie groente.

 

Paginatype: 
Voedingsadvies: