Veel vitamine C via voeding verlaagt staar

Onderzoeksvraag:
Of vitamine C een beschermende factor voor leeftijdsgerelateerde cataract is, blijft onduidelijk. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt vitamine C de kans op het krijgen van leeftijdsgerelateerde cataract (staar)?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 20 studies over vitamine C-inname en 10 studies over serum ascorbaatgehalte (=het vitamine C-gehalte in het lichaam). 

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden voor een hoge vitamine C-inname vergeleken met een lage, een significant verlaagde risico van 18.6% [RR = 0.814, 95% BI = 0.707-0.938] voor leeftijdsgerelateerde cataract. Dit significant verlaagde risico werd zowel in Amerika als Azië gevonden.

De onderzoekers vonden voor een hoog serum ascorbaatgehalte vergeleken met een laag, een significant verlaagde risico van 29.6% [RR = 0.704, 95% BI = 0.564-0.879] voor leeftijdsgerelateerde cataract. Dit significant verlaagde risico werd zowel in nucleair cataract als subcapsulair cataract gevonden.

De onderzoekers concludeerden dat zowel een hoge vitamine C-inname als een hoog serum ascorbaatgehalte, de kans op het krijgen van leeftijdsgerelateerde cataract verlaagden.

Oorspronkelijke titel:
Association of vitamin C with the risk of age-related cataract: a meta-analysis by Wei L, Liang G, [...], Lv J.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25735187

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies vitamine C.
Een vitamine C-rijke maaltijd bevat minimaal 100 mg vitamine C. Deze maaltijden zijn rijk aan vitamine C.