Vitamine E verlaagt niet chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het slikken van vitamine E de kans op het krijgen van chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 6 RCT’s met in totaal 353 patiënten. De dosering van vitamine E varieerde tussen 300 en 600 mg per dag.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van vitamine E de kans op het krijgen van chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) niet significant met 45% [RR = 0.55, 95% BI = 0.29-1.05, p = 0.07, I2 = 77%] verlaagde. Niet significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het slikken van vitamine E de kans op het krijgen van nefrotoxiciteit van cisplatine significant met 69% [RR = 0.31, 95% BI = 0.17-0.58, p = 0.0002, I2 = 0%] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het slikken van vitamine E geen bijwerkingen gaf.

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van 300-600 mg vitamine E per dag de kans op het krijgen van chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie niet verlaagde. Echter, het verlaagde wel de kans op het krijgen van nefrotoxiciteit van cisplatine.

Oorspronkelijke titel:
Vitamin E does not decrease the incidence of chemotherapy-induced peripheral neuropathy: a meta-analysis by Huang H, He M, […], Huang L.

Link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5013687/

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over kanker en vitamine E.

Perifere neuropathie is een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie bij kanker. Bij bijna de helft van alle patiënten die chemotherapie krijgen, komen tekenen en symptomen van neuropathie voor en soms gaat het om extreem pijnlijke vormen van neuropathie. Hete voeten, prikkelende voeten, prikkende voeten en dove voeten zijn allemaal mogelijk bij de door de chemokuur geïnduceerde neuropathie. Een neuropathie is een aandoening waarbij de lange zenuwen naar de benen, de voeten en de armen en handen minder goed werken.

Paginatype: 
Voedingsadvies: