Voedingssupplementen

Voedingssupplementen vallen net als voedingsmiddelen onder de levensmiddelenwetgeving, de Warenwet (Warenwetbesluit Voedingssupplementen). Voor de Warenwet zijn voedingssupplementen geen geneesmiddelen en hoeven daarom niet aan strenge eisen te voldoen. Zo hoeft de fabrikant geen onderzoeken met zijn eigen producten uit te voeren waardoor de fabrikant ook niet weet wat zijn product werkelijk doet in het lichaam doet. Ook hoeft de fabrikant de nadelige kanten van het product en de werkzame dosering niet op de verpakking te zetten. Maar waarom zal u als consument voedingssupplementen slikken wanneer u de werkzame dosering niet weet?

Vanaf 2012 moeten alle gezondheidsclaims op de verpakking van voedingssupplementen goedgekeurd zijn door de EFSA. Echter, de EFSA heeft de gezondheidsclaims niet gekoppeld aan de werkzame dosering maar aan minimaal 15% ADH per portie (een portie kan één tablet zijn). In de praktijk betekent het dat de fabrikant  de gezondheidsclaim “vitamine C verhoogt de weerstand” op de verpakking mag zetten bij zowel 12 mg als bij 1 gram vitamine C per tablet! 12 mg komt overeen met 15% ADH want de ADH van vitamine C heeft de EFSA op 80 mg gezet.

Wanneer u vitamines of mineralen via voedingssupplementen binnenkrijgt, wordt na de opname in het geval van vitamines de vorm die voorkomt in het voedingssupplement eerst omgezet in de lichaamsvorm. De lichaamsvorm voert vervolgens de lichaamsfuncties uit of wordt verder ingebouwd in de lichaamsenzymen en deze voeren vervolgens de lichaamsfuncties uit. Bij mineralenvoedingssupplementen wordt het mineraal na de opname in het maagdarmkanaal eerst ingebouwd in de lichaamsenzymen en deze voeren vervolgens de lichaamsfuncties uit. Met andere woorden, de vitamine- of mineraalvorm die voorkomt in voedingssupplementen heeft in het lichaam geen functies!

Twee voorbeelden:
Wanneer u vitamine D-supplement in de vorm van cholecalciferol of ergocalciferol slikt, wordt cholecalciferol en ergocalciferol eerst omgezet in de lichaamsvorm 1,25-dihydroxyvitamine D3. De lichaamsvorm 1,25-dihydroxyvitamine D3 verhoogt vervolgens de opname van het calcium in het maagdarmkanaal of verhoogt de weerstand.

Wanneer u magnesium-supplement in de vorm van magnesiumtaurinaat of magnesiumoxide slikt, wordt na de opname het losse magnesiumdeeltje (losgekoppeld van taurinaat en oxide) ingebouwd in het lichaamsenzym ATP-ase. Het lichaamsenzym ATP-ase is vervolgens betrokken bij de energieproductie.

Het slikken van voedingssupplementen is zonde van het geld wanneer er geen positief effect wordt gevonden in een overzichtsartikel (een verzameling van afzonderlijke studies) van RCT’s. Het overzichtsartikel van RCT’s kan een causaal verband aantonen, wat nodig is bij het slikken van voedingssupplementen en kan bovendien het placebo-effect elimineren. Wanneer u voedingssupplementen slikt, bent u alleen geïnteresseerd in het echte effect en niet in het placebo-effect.

Wanneer moet u geen voedingssupplementen slikken: