Waarom geldt geen specifieke eisen voor de aroma’s op de verpakking?

Dat komt omdat de Warenwet de aroma’s als ingrediënten ziet en niet als additieven. Omdat er geen strenge eisen voor de aroma’s gelden, kan de fabrikant alles onder de kop aroma stoppen. Daar zit dan ook het geheim van de smid. Zo kan de fabrikant volgens de Warenwet een aroma (bijv. appelaroma) op zes manieren op de verpakking zetten. Dat geeft de consument het gevoel  dat het hier om 6 soorten appelaroma’s gaat terwijl het in werkelijkheid om slechts 1 appelaroma gaat!

Een aroma bestaat uit een aromatiserend bestanddeel en andere bestanddelen, zoals oplosmiddelen (propyleenglycol en alcohol). Een aroma kan zelf tot 90% uit oplosmiddelen bestaan.
“Natuurlijk aroma” is een term dat wettelijk vastgelegd is. Zo is een “natuurlijk appel-aroma” pas voor de wet natuurlijk wanneer het aromatiserende bestanddeel uit minimaal 95% appel(bestanddelen) bestaat. Maar wat houdt dat in de praktijk in?

Praktisch betekent dat in 1 gram natuurlijk appel-aroma (uitgaande dat de aroma uit 90% oplosmiddelen bestaat) 0.1 gram aromatiserend bestanddeel zit.
Van de 0.1 gram aromatiserend bestanddeel moet 95% uit appel bestaan. Dat komt overeen met 0.1x0.95 = 0.095 gram appel.
Dus 1 gram natuurlijk appel-aroma bevat voor de Warenwet slechts 0.095 gram appel en de rest is onnatuurlijk!

Vanaf januari 2011 bestaat voor de Warenwet geen kunstmatige aroma’s meer. Dus “geen kunstmatige aroma’s toegevoegd” op de verpakking is dus bij de wet verboden.
Alle smaakstoffen die niet natuurlijk zijn, heten vanaf januari 2011 aromatiserende bestanddelen.

Het is niet wettelijk verplicht dat de fruit en het bijbehorende aroma uit dezelfde boom komen. Zo mag de fabrikant bij de productie van sinaasappelsap bijvoorbeeld Braziliaanse sinaasappels gebruiken terwijl de sinaasappelaroma die toegevoegd wordt uit Chinese sinaasappels kan komen. Dat verklaart ook waarom versgeperste sinaasappelsap anders smaakt dan sinaasappelsap uit een pak omdat bij versgeperste sinaasappelsap het sap en de aroma uit dezelfde vrucht komen en bij sinaasappelsap uit een pak niet!
Sinaasappelsap uit een pak is het resultaat van ingedikte sap (zonder aroma, water en vitamine C), waarbij tijdens de productie water, vitamine C en aroma zijn toegevoegd.