Waarom wordt aspartaam nog steeds gebruikt?

Tot op heden vindt de EFSA dat het gebruik van aspartaam nog altijd veilig voor de consument is ondanks de vele negatieve berichten in de media. Aangezien de EFSA het gebruik van aspartaam nog steeds toelaat, zal de fabrikant aspartaam blijven gebruiken. De zoetstof aspartaam heeft namelijk een aantal technologische voordelen, hierdoor kunnen de productiekosten - lage productiekosten resulteren in een lage verkooprijs van het product- laag gehouden worden. Aspartaam is goedkoop en heeft min of meer hetzelfde smaakprofiel als suiker. Om die reden is aspartaam een geliefde suikervanger.

Aspartaam is E951. E951 is het enige E-nummer met een sterretje. Het sterretje staat voor fenylalanine want fenylalanine is een component van aspartaam. Fenylalanine is een allergeen en moet van de wet op verpakking vermeld worden. Zo kan de consument aspartaam op de verpakking herkennen.

De gebruikte E-nummers in levensmiddelen en voedingssupplementen moeten altijd eerst goedgekeurd worden door de EFSA. De EFSA laat het gebruik pas toe wanneer een E-nummer veilig voor de consument is. Veilig voor de consument wil zeggen de meerderheid ondervindt bij het gebruik geen nadelige effecten. Anders gezegd, er zijn altijd mensen (behoren tot de minderheid) die nadelige effecten ondervinden bij het gebruik van bepaalde E-nummers.

De EFSA is te vergelijken met de politie. Wanneer de politie het teken geeft dat de automobilisten door rood mogen rijden. Hoeveel automobilisten durven dan het teken van de politie te negeren?