Waarom zitten in veel producten nog onnodig veel suiker of vet?

De fabrikant wil pas suiker of vet uit het product halen wanneer hij de claim “minder suiker” of “minder vet” op de verpakking mag zetten. Door de claim “minder suiker” of “minder vet”  op de verpakking te zetten, onderscheidt de fabrikant van de concurrent en dat levert meer verkoop op. Deze extra verkoop is nodig om de extra kosten die een nieuw te ontwerpen verpakking met zich meebrengt, terug te kunnen verdienen.
Echter, de fabrikant mag van de wet pas de claim “minder suiker” of “minder vet” op de verpakking zetten wanneer hij minimaal 30% minder suiker of vet uit het product haalt.
Is de fabrikant in staat slechts 29% minder suiker of vet uit het product te halen dan mag hij van de wet niet de claim “minder suiker” of “minder vet” op de verpakking zetten. In dat geval zegt de fabrikant: “Ik laat het product zoals het is want 29% levert geen claim op de verpakking op en geen claim betekent geen extra verkoop, dus ik kan de extra kosten die een nieuw te ontwerpen verpakking met zich meebrengt, niet terug verdienen”.
In de praktijk betekent dat veel producten in de supermarkt nog onnodig veel suiker of vet bevatten want de fabrikant is technologisch niet in staat (lees: zonder dat de verkoop van het product in elkaar stort na het verlagen van suiker of vet) om minimaal 30% minder suiker of vet uit het product te halen.

Voor de fabrikant is een claim op de verpakking dé manier om de verkoop van het product te verhogen.