Wat doet de EFSA?

De EFSA (European Food Safety Authority) oftewel de Europese voedselveiligheidsautoriteit is de Europese waakhond op het gebied van voeding en voedingssupplementen. Zij ziet toe dat de fabrikanten aan de Europese wetten houden. Zij beoordeelt of de claims op de verpakking gerechtvaardig zijn of niet. Zij beoordeelt of het gebruik van bepaalde grondstoffen (zoals E-nummers) in levensmiddelen of voedingssupplementen veilig voor de consument zijn of niet. Zo beoordeelt de EFSA dat het gebruik van aspartaam nog altijd veilig voor de consument is. Daarom vindt de consument aspartaam nog altijd terug in light- of suikervrije producten. In 2011 heeft de EFSA het gebruik van de zoetstof stevia in levensmiddelen goedgekeurd.

Bij het produceren van levensmiddelen en voedingssuplementen vormen de goedkeuringen van de EFSA het uitgangspunt. Dit geeft de consument soms het gevoel dat de fabrikanten niet naar hen luisteren. Maar de fabrikant zegt: ”Ik hou mij aan de wet” want geen enkele fabrikant durft een ingrediënt te gebruiken zonder goedkeuring van de EFSA. De goedkeuringen van de EFSA is een consensus van alle Europese lidstaten.

De goedgekeurde voedingsrichtlijnen van de EFSA wordt door het Europese parlement omgezet in wetgeving. De NVWA neemt deze Europese wetgeving vervolgens over op de Nederlandse Warenwet. Vervolgens heeft de fabrikant 6-18 maanden (de overgangsperiode) de tijd om de verpakking aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Na de overgangsperiode zal de NVWA geldboetes uitdelen aan fabrikanten die zich niet aan de nieuwe wetgeving houdt. Tussen de goedkeuring van de EFSA tot het handhaven van de wet door de NVWA zit soms jaren tussen.