Wat doet de Gezondheidsraad?

Om het lichaam in goeie conditie te houden heeft het lichaam voedingsstoffen, zoals vitamines, eiwitten en mineralen via voeding nodig. Om deze voedingstoffen (in totaal meer dan 30) gedurende de week in voldoende mate binnen te kunnen krijgen, worden deze voedingstoffen omgezet in voedingsaanbevelingen.
Alle voedingsaanbevelingen in Nederland komen van de Gezondheidsraad (een groep experts op het gebied van voeding en gezondheid). Deze voedingsaanbevelingen staan op de website van het Voedingscentrum, het voorlichtingsbureau van de overheid.

De voedingsaanbevelingen, zoals 2 keer per week vis eten dekken de dagelijkse behoefte van  97.5% van de Nederlandse bevolking. De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd op het (huidige) wetenschappelijk bewijs en gecorrigeerd voor de Nederlandse bevolking. Omdat het wetenschappelijk bewijs over een bepaalde voedingsstof, zoals vitamine D van tijd tot tijd verandert, komt de Gezondheidsraad om iedere 5 jaar bijeen om de voedingsaanbevelingen opnieuw te beoordelen en eventueel aan te passen.

De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad worden door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omgezet in nationale wetgeving. De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn afgeleid van de voedingsaanbevelingen van de EFSA. De Gezondheidsraad neemt niet letterlijk alle voedingsaanbevelingen van de EFSA over omdat de Gezondheidsraad in haar aanbeveling ook rekening houdt met de Nederlandse bevolkingsgroepen en eetgewoonten. Dit verklaart waarom de voedingsaanbevelingen van land tot land kunnen verschillen.

De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad hebben vaak een diepe betekenis. Zo is de aanbeveling 5-7 sneetjes brood per dag bedoeld om het jodium-tekort te voorkomen. 2 keer per week vis eten is bedoeld om 250-500 mg EPA en DHA per dag binnen te krijgen. 200-300 gram groenten, 2-5 stuks fruit en 5-7 sneetjes brood per dag zijn bedoeld om minimaal 25 gram voedingsvezels binnen te krijgen en 450 ml zuivelproducten samen met 2 plakjes kaas per dag zijn bedoeld om het calcium-tekort te voorkomen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen van de Gezondheidsraad staat niet op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen!
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen komt van de EFSA. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen van de EFSA is een consensus van alle Europese lidstaten terwijl die van de Gezondheidsraad puur bedoeld is voor de Nederlandse bevolking. Vandaar dat verschillen kunnen zitten tussen de ADH van de EFSA en die van de Gezondheidsraad.