Wat doet Skal?

Skal is de toezichthouder op het gebied van biologische voeding in Nederland. Voor vragen over biologische voeding kunt u tot Skal richten. Wat en wanneer biologisch is, is vastgelegd in de wet. Zo zijn biologische boeren verplicht hun koeien minstens 120 dagen per jaar in de wei te zetten. De fabrikant mag pas het woord “weidemelk”op de verpakking zetten, wanneer melk afkomstig is van koeien die minstens 120 dagen per jaar in de wei gelopen hebben.

Welke logo's op de verpakking van biologische producten moeten staan zijn hier te lezen.

Welke E-nummers in biologische producten gebruikt mogen worden, zijn te lezen in de bijlage 8 van de EU-verordening 889/2008.

Biologisch is voor de wet vrij van chemische bestrijdingsmiddelen maar hoeft niet vrij van bestrijdingsmiddelen te zijn. Dus een biologisch appel mag van de wet bestrijdingsmiddelen bevatten, zolang het maar geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn.

Een overzichtsartikel van november 2012 liet zien dat een schadelijk of ziektebeschermend effect van een biologisch voedingspatroon niet wetenschappelijk bewezen is. Het is bewezen dat biologisch voedsel minder pesticiden bevat maar de onderzoekers vonden echter geen duidelijk verschil in voedingswaarden tussen biologisch en conventioneel geproduceerd eten. Anders gezegd, biologsiche voeding is niet wetenschappelijk bewezen gezonder dan conventioneel geproduceerde voeding.