Wat is het warenwetbesluit 2006/1924/EC artikelen 13.5 en 14?

Het warenwetbesluit 2006/1924/EC regelt de claims op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen. Er zijn 2 soorten claims op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen:

1. Voedingsclaim, zoals vetarm, bron van ijzer of verrijkt met vitamine C.
2. Gezondheidsclaim, zoals probiotica verhogen de weerstand, dit product bevat antioxidanten die de weerstand verhogen. De gezondheidsclaim zegt over de werking een voedingsstof.

2006/1924/EC artikelen 13.5 en 14 is de Verordening voor voedings- en gezondheidsclaims. Volgens deze verordening moeten alle gezondheidsclaims van een bepaalde voedingsstof, zoals vitamine A of carnitine wetenschappelijk onderbouwd zijn. Met andere woorden, ze moeten goedgekeurd zijn door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit oftewel de EFSA, de Europese waakhond op het gebied van voeding en voedingssupplementen. De goedgekeurde claims over een bepaalde voedingsstof kunt u op de website van de EFSA vinden. Ze zijn ook te vinden in de verschillende presentaties.

De claim over de werking van een bepaalde voedingstof is altijd gebonden aan de dagelijkse inname van een bepaalde hoeveelheid. Zo is de claim “gerst beta-glucaan verlaagt het cholesterolgehalte” gebonden aan de dagelijkse inname van minimaal 3 gram beta-glucaan. Zo is de claim “plantensterolen verlagen het cholesterolgehalte” gebonden aan de dagelijkse inname van minimaal 0.8 gram plantensterolen per dag.

In mei 2012 werden alle 222 goedgekeurde claims in wetgeving omgezet. De afgekeurde claims moeten uiterlijk14 december 2012 van de verpakking verdwenen zijn. Daarna zal de NVWA boetes uitdelen aan fabrikanten die nog onjuiste claims op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen hanteren.

De goedgekeurde claims van de EFSA wil zeggen de meerderheid van de gebruikers heeft er profijt van. De niet goedgekeurde claims van de EFSA wil zeggen de meerderheid van de gebruikers heeft geen profijt van. Anders gezegd, koop pas het product wanneer de claim goedgekeurd is door de EFSA, anders is het zonde van het geld! Maar voor de consument is het heel moeilijk om goedgekeurde claims van de EFSA op de verpakking te herkennen en wanneer is er sprake van een claim?

Een voorbeeld:
De EFSA heeft de volgende claim van lycopeen afgekeurd: lycopeen beschermt het DNA, vetten en eiwitten tegen oxidatieve schade. Omdat deze claim afgekeurd is, mag de fabrikant deze claim vanaf december 2012 niet meer op de verpakking zetten. Maar de fabrikant kan deze claim zo herschrijven dat het niet meer een claim is maar wel dezelfde boodschap uitdraagt. De fabrikant kan schrijven dat lycopeen een antioxidant is en antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren want vrije radicalen kunnen het DNA, vetten en eiwitten oxidatief beschadigen. Deze zin is geen claim meer maar heeft wel dezelfde betekenis als lycopeen beschermt het DNA, vetten en eiwitten tegen oxidatieve schade.

Daarom zal het goed zijn wanneer de claim op de verpakking in de toekomst vergezeld wordt door het logo van de EFSA. Zo kan de consument direct zien dat de claim goedgekeurd is door de EFSA.

De goedgekeurde claims van de EFSA zijn hier in het Engels te lezen.