Wat zegt de Warenwet over voeding en voedingssupplementen?

In de Warenwet staat dat levensmiddelen en voedingssupplementen geen medicijnen zijn. Ze mogen daarom geen medische claims voeren. Dat wil zeggen voeding en voedingssupplementen voorkomen geen ziekten en genezen ook geen ziekten.

Aangezien voeding en voedingssupplementen voor de Warenwet geen medicijnen zijn, hoeft de fabrikant van de wet ook niet de nadelige effecten en de werkzame dosering op de verpakking te zetten. Dat is ook de reden waarom de consument op een bak margarine met plantensterolen erin geen waarschuwingen ziet! Het eten van plantensterolen verstoren namelijk op termijn de opname van vetoplosbare vitamines in het lichaam. Maar dit hoeft de fabrikant van de Warenwet niet op de verpakking te zetten!

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen op de verpakking van voedingssupplementen is vastgelegd in het warenwetbesluit voor voedingssupplementen. De ADH vitamines en mineralen op de verpakking van voedingssupplementen is namelijk gelijk aan de ADH op de verpakking van levensmiddelen. De ADH van vitamines en mineralen op de verpakking van levensmiddelen en voedingssupplementen worden vastgesteld door de EFSA, maar zijn niet gelijk aan de ADH van de Gezondheidsraad. De ADH van de Gezondheidsraad (alle voedingsaanbevelingen in Nederland komen van de Gezondheidsraad) staat op de website van het Voedingscentrum.