Zoete aardappelen met zalm en spinazie voor 4 personen

Zoete aardappel met zalm en spinazie voor 4 personen

Bereiding & Ingrediënten

Voedingswaarde:
Dit recept bevat per persoon 648 kcal, 36 gram eiwit, 28 gram vet en 63 gram koolhydraten oftewel 23 En% eiwit, 39 En% vet en 38 En% koolhydraten. Dit recept bevat 9 En% verzadigd vet en 1.5 gram vezels per 100 kcal.
Dit recept heeft een GI-getal van 47 en levert dankzij zalm per persoon 2260 mg EPA en DHA.

Deze maaltijd is geschikt voor hartpatiënten want ze worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met maximaal 35 En% vet, met maximaal 10 En% verzadigd vet, met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal, met een GI-getal van maximaal 55 en voor maaltijden die minimaal 1000 mg EPA en DHA per dag leveren.

Dit recept heeft een GI-getal van 47 en is daarom geschikt voor suikerpatiënten want ze worden aangeraden te kiezen voor maaltijden met een GI-getal van maximaal 55.

Dit recept levert dankzij de spinazie 230 microgram foliumzuur. Minimaal 200 microgram foliumzuur is per dag nodig om een hoog homocysteïnegehalte te voorkomen. Een hoog homocysteïnegehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Het is mogelijk via voeding dagelijks 200 microgram foliumzuur binnen te krijgen. Maar het is niet mogelijk via voeding dagelijks 400 microgram binnen te krijgen.
Eet spinazie voor foliumzuur.

In combinatie met:
Dit recept in combinatie met 100 gram gedroogde vijgen en 4 sneetjes tarwebrood levert 26 gram vezels.
25-30 gram vezels per dag verlagen de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dikke darmkanker en overgewicht.
Volkorenbrood en gedroogde fruit zijn rijk aan vezels.

Vervangen door:
Door zalm te vervangen door 400 gram leverworst dekt de maaltijd per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 van 3 dagen.

Door zalm te vervangen door 400 gram gebakken schol dekt de maaltijd per persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA van 1 dag. Schol is geen vette vis en bevat daarom weinig EPA en DHA.
450 mg EPA en DHA per dag verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Door spinazie te vervangen door 800 gram rauwe paprika levert de maaltijd per persoon 200 mg vitamine C.
Eet paprika voor vitamine C.