Hoeveel E-nummers kent Peijnenburg ontbijtkoek zero%?

Product:
Peijnenburg ontbijtkoek zero%.

Bijzonderheden:
Het product bevat zero% suiker toegevoegd.

Zero% suiker toegevoegd:
Op de voorkant van de verpakking valt te lezen “zero% suiker toegevoegd”. “Zero% suiker toegevoegd” is een voedingsclaim en de fabrikant mag van de levensmiddelenwetgeving de voedingsclaim “zero% suiker toegevoegd” pas op de verpakking zetten wanneer hij tijdens de productie geen suiker heeft toegevoegd in de vorm van glucose, fructose en/of sacharose. Maar hij heeft suiker toegevoegd in de vorm van oligofructose. Echter, oligofructose is voor de levensmiddelenwetgeving een voedingsvezel en niet een suiker. Met andere woorden, de fabrikant kan suiker aan een product toevoegen en toch “zero% suiker toegevoegd” op de verpakking zetten zolang hij maar een “suiker” toevoegt die in de wet niet als glucose, fructose of saccharose bestempeld wordt.

De voedingsclaim “zero% suiker toegevoegd” op de verpakking is eigenlijk een misleidende voedingsclaim en de EFSA, de Europese voedingswaakhond zou deze misleidende voedingsclaim uit de wet moeten halen om zo de consument te beschermen! In de levensmiddelenwetgeving staat namelijk dat de fabrikant geen misleidende teksten op de verpakking mogen zetten!

Vetarm:
Op de voorkant van de verpakking valt te lezen “vetarm”. “Vetarm” is ook een voedingsclaim en de fabrikant mag van de levensmiddelenwetgeving de voedingsclaim “vetarm” pas op de verpakking zetten wanneer het product maximaal 3 gram vet per 100 gram bevat. In de ingrediëntenlijst valt te lezen dat in dit product 1.5 gram vet per 100 gram zit. Dus de fabrikant voldoet aan de wet!

Geen conserveermiddelen:
Op de voorkant van de verpakking valt te lezen “geen conserveermiddelen”. Geen conserveermiddelen is ook een voedingsclaim en de fabrikant mag van de levensmiddelenwetgeving de voedingsclaim “geen conserveermiddelen” pas op de verpakking zetten wanneer de fabrikant tijdens de productie geen conserveermiddelen heeft toegevoegd. Dit product bevat geen conserveermiddelen. Dit product wordt namelijk geconserveerd door een verhittingstap; het afbakken van de koek.

Roggebloem:
Koeken worden altijd gemaakt van roggebloem omdat wegens zijn afwijkende eiwitkwaliteit en de hoeveelheid pentosanen geeft roggebloem een taai, kauwgomachtig en mooi bruin eindproduct. Dat is wat de consument wil!

Roggebloem en tarwebloem:
In de ingrediëntenlijst is te zien dat het woord rogge van het ingrediënt roggebloem en tarwe van tarwebloem vetgedrukt zijn. In rogge en tarwe zit namelijk het allergeen gluten. Sinds december 2014 is het wettelijk verplicht het allergeen gluten in de ingrediëntenlijst vet, onderstreept of met hoofdletter weer te geven.

Gluten is verantwoordelijk voor de luchtigheid en het hoge volume van dit product. Dit is de reden dat glutenvrije producten nauwelijks luchtigheid en een klein volume kent.

Aangezien gluten een negatief imago heeft - het kan de verkoop van dit product negatief beïnvloeden - laat de fabrikant liever het woord gluten op de verpakking weg. Dit product is niet geschikt voor mensen met glutenallergie!

Plantaardige oliën:
Planaardige oliën voorkomen dat het product uitdroogt (zo blijft het product langer mals) en geven het product een bepaalde structuur.

Tijdens de productie van dit product kan een deel van de plantaardige oliën omgezet worden in transvetzuren. Echter, het vermelden van transvetzuren op de verpakking is niet wettelijk verplicht. Stoffen die een slecht imago hebben, zoals transvetzuren worden pas de verpakking gezet wanneer het wettelijk verplicht is.

Rijsmiddelen:
In dit product zitten de rijsmiddelen natriumbicarbonaat en zuurnatriumpyrofosfaat. Deze combinatie geeft het product een mooie kruimkleur en een hoog soortelijk volume. De bittere of metalen nasmaak in de ontbijtkoek wordt veroorzaakt door zuurnatriumpyrofosfaat.

Als consument krijgen wij niet alleen via zout (natriumchloride) natrium binnen maar ook via E-nummers, zoals natriumbicarbonaat. Natrium en niet zout oftewel natriumchloride verhoogt de bloeddruk.

Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben:
Op de verpakking valt te lezen “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”. Het is wettelijk verplicht op levensmiddelen die meer dan 10% toegevoegde polyolen bevatten de waarschuwing “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben” op de verpakking te zetten.

De polyolen in dit product zijn oliofructose en xylitol.

Aroma:
In de ingrediëntenlijst valt te lezen aroma. Waarom wordt aroma kunstmatig aan dit product toegevoegd? In ontbijtkoek gemaakt met suiker wordt de typische geur veroorzaakt doordat suikers tijdens het bakken met eiwitten (zitten in rogge- en tarwebloem) reageren. Bij deze reactie (ook wel Maillard-reactie genoemd) ontstaan tijdens het bakken van de ontbijtkoek de typische geur. Aangezien suikers in dit product vervangen zijn door de voedingsvezel oligofructose en de zoetstof xylitol kan de Maillard-reactie tijdens het bakken niet meer optreden. Dus het product krijgt na het bakken niet meer de typische ontbijtkoekgeur. Om het product toch de typische ontbijtkoekgeur te geven, wordt aroma toegevoegd.

Als consument moet u afvragen, is het beter om suikers uit ontbijtkoek weg te laten want door het weglaten van suikers wordt de fabrikant gedwongen om oligofructose, xylitol en aroma toe te voegen. Stoffen die niet in een traditionele ontbijtkoek thuishoren!

Als consument is goed om te weten, dat wat in de ingrediëntenlijst staat, wordt tijdens de productie kunstmatig aan het product toegevoegd.

Zit er E-nummers in?
In dit product zitten 4 E-nummers. E500 is natriumbicarbonaat, E450i is zuurnatriumpyrofosfaat, E422 is glycerol en E967 is xylitol.

E-nummers bestaan voor de wet uit een naam en een nummer. Aangezien de fabrikant niet wil, dat de consument weet dat in dit product E-nummers zitten, worden de E-nummers op de verpakking niet als nummer maar als naam weergegeven.
Dus een verpakking zonder E-nummers wil niet zeggen dat het product geen E-nummers bevat!

E-nummers zijn door de EFSA goedgekeurd. De EFSA kunt u vergelijken met de politie. Als de politie wilt dat u door rood rijdt dan kunt u wel blijven klagen dat het niet volgens de verkeersregel mag maar de politie heeft nog altijd het laatste woord in het verkeer. Zo heeft de EFSA het laatste woord en niet de fabrikant wanneer het om E-nummers gaat. Zolang de EFSA een E-nummer goedkeurt dan heeft het nauwelijks zin om bij de fabrikant te klagen!

Alle E-nummers worden kunstmatig geproduceerd want dat is de goedkoopste manier van produceren.

Is dit product gezond?
Om te kunnen weten of dit product gezond is of niet moet de tabel voedingswaarden per 100 gram omgerekend worden naar het 7-puntenprofiel van dit product.

Voedingswaarden per 100 gram

Berekende 7-puntenprofiel

7-puntenprofiel van een gezond product

Conclusie

Energie (kcal)

239

239

-

-

Vet (g)

1.5

5.65 En%

<35%

Vetarm

Verzadigd vet (g)

0.5

1.88 En%

<10%

Vetarm

Koolhydraten (g)

53.2

89.04 En%

<70%

Koolhydratenrijk

Suikers (g)

2.0

3.35 En%*

<25%

Suikerarm

Eiwit (g)

3.1

5.19 En%

<35%

Eiwitarm

Natrium (g)

0.22**

0.22 g per 100 gram

<0.5 g per 100 gram

Natriumarm


Zout (g)
 
0.56 0.23 g per 100 kcal <0.3 g per 100 kcal Zoutarm

Vezels (g)

19.5

8.2 g per 100 kcal

>1.3 g per 100 kcal

Vezelrijk

* 3.35 En% suikers wil zeggen dat 2 g suikers 3.35% bijdraagt aan 239 kcal van dit product.
** 0.22 wordt verkregen door 0.56 g zout maal 0.4 want 1 gram zout levert 0.4 g natrium.

Algemene conclusie:
Dit product voldoet aan de normen van een gezond product. Met andere woorden dit product is gezond!