0.6-2 gram calciumsupplementen per dag verlaagt zwangerschapsvergiftiging

Afbeelding

Onderzoeksvraag:
Verlaagt het slikken van calciumsupplementen de kans op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) en zwangerschapshypertensie (een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap)?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 27 RTC’s met in totaal 28492 zwangere vrouwen.  

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van calciumsupplementen de kans op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging significant met 49% [RR = 0.51, 95% BI = 0.40 tot 0.64] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het slikken van calciumsupplementen de kans op het krijgen van zwangerschapshypertensie significant met 30% [RR = 0.70, 95% BI = 0.60 tot 0.82] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het slikken van zowel dagelijks 1.2 tot 2 gram calciumsupplementen, 0.6 tot 1.2 gram calciumsupplementen als minder dan 0.6 gram calciumsupplementen, de kans op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging significant verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het slikken van zowel dagelijks 1.2 tot 2 gram calciumsupplementen als 0.6 tot 1.2 gram calciumsupplementen, de kans op het krijgen van zwangerschapshypertensie significant verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van 0.6 tot 2 gram calciumsupplementen per dag, zowel de kans op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) als zwangerschapshypertensie (een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap) verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
The association between calcium supplement and preeclampsia and gestational hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized trials by Sun X, Li H, [...], Zhang X.

Link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30935246

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over zwangerschap en calcium.