1 gram kalium per dag verlaagt beroerte met 11%


Onderzoeksvraag:
De inname van kalium wordt inconsistent geassocieerd met het verlaagde risico op het krijgen van een beroerte. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt de consumptie van kalium de kans op het krijgen van een beroerte?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 10 prospectieve cohort studies van 1987 tot maart 2011 met 268276 deelnemers, waarvan 8695 mensen met een beroerte.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat elke verhoging met 1 gram kalium per dag de kans op het krijgen van een beroerte significant met 11% [95% BI = 0.83-0.97, met een lichte heterogeniteit tussen de studies, p = 0.03, I2=50.8%] verlaagde.
Significant wil zeggen, er kan met 95% betrouwbaarheid gezegd worden dat elke verhoging met 1 gram kalium per dag de kans op het krijgen van een beroerte met 11% verlaagde.

In de subgroep-analyses (om extra informatie te krijgen) met 5 studies vonden de onderzoekers dat kaliuminname de kans op het krijgen van een ischemische beroerte significant met 11% [95% BI = 0.81-0.97] verlaagde.

In de subgroep-analyses met 5 studies vonden de onderzoekers dat kaliuminname de kans op het krijgen van een intracerebrale bloeding niet-significant met 5% [95% BI = 0.83-1.09] verlaagde.
Niet-significant wil zeggen, er kan niet met 95% betrouwbaarheid gezegd worden dat kaliuminname de kans op het krijgen van een intracerebrale bloeding met 5% verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband.

In de subgroep-analyses met 5 studies vonden de onderzoekers dat kaliuminname de kans op het krijgen van een subarachnoïdale bloeding niet-significant met 8% [95% BI = 0.92-1.27] verhoogde. Niet-significant wil zeggen, er is een trend maar geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van kalium (1 gram per dag of meer) de kans op het krijgen van een beroerte, met name een ischemische beroerte verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Dietary Potassium Intake and Risk of Stroke: A Dose–Response Meta-Analysis of Prospective Studies by Larsson SC, Orsini N and Wolk A.

Link:
http://stroke.ahajournals.org/content/42/10/2746.full

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier meer over kalium.  

Beroertes vormen een heterogene groep van aandoeningen, die gepaard gaan met een plotselinge, plaatselijke onderbreking van de cerebrale bloedstroom, wat een neurologisch tekort veroorzaakt.
Beroertes kunnen ischemisch zijn (80%), wat meestal het gevolg is van trombose of embolisme, of hemorragisch (20%), wat het gevolg is van een vasculaire ruptuur (bijvoorbeeld subarachnoïdale of intracerebrale bloeding).
Een beroerte met symptomen, die minder dan 24 uur duren, wordt een voorbijgaande ischemische aanval (transient ischemic attack = TIA) genoemd.
Een beroerte met symptomen, die meer dan 24 uur duren, wordt een cerebral vascular attack (CVA) genoemd.