10 gram vezels per dag verlaagt totale mortaliteit

Onderzoeksvraag:
Een grote inname van voedingsvezels werd geassocieerd met een laag risico op het krijgen van verschillende chronische ziekten. Sommige observationele studies hebben het verband tussen de vezelconsumptie en totale mortaliteit onderzocht, maar de resultaten waren niet overtuigend. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt een hoge vezelinname de totale mortaliteit (=doodgaan aan alle oorzaken)?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 7 prospectieve cohort studies 62314 doden onder 908135 deelnemers.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel vezels vergeleken met weinig, de kans op totale mortaliteit significant met 23% [pooled adjusted RR = 0.77, 95% BI = 0.74-0.80] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het eten van 10 gram vezels per dag, de kans op totale mortaliteit significant met 11% [pooled adjusted RR = 0.89, 95% BI = 0.85-0.92] verlaagde.

De onderzoekers vonden in de subgroepenanalyses dat het eten van graanvezels maar in mindere mate groentevezels de kans op totale mortaliteit verlaagde. Echter, het verlaagde risico werd niet gevonden voor fruitvezels.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van veel vezels, met name graan- en groentevezels de totale mortaliteit verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Dietary Fiber Intake and Total Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies by Kim Y and Je Y.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25143474

Extra informatie van El Mondo:
Een dagelijkse voeding met veel vezels is een voeding met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal (en 20-30 En% vet, waarvan 0-7 En% verzadigd vet). Welke producten uit de supermarkt 1.5 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.

Vind hier meer studies over vezelconsumptie.