100 microgram foliumzuur via voeding verlaagt alvleesklierkanker


Onderzoeksvraag:
Literatuur laat inconsistente bevindingen van de associatie tussen foliumzuurconsumptie en het risico op pancreaskanker (alvleesklierkanker) zien. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten of het slikken van foliumzuur de kans op het krijgen van pancreaskanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 6 cohort studies en 4 patiënt-controle studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het eten van veel foliumzuur vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van pancreaskanker (alvleesklierkanker) significant met 34% [95% BI = 0.49-0.88] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid

De onderzoekers vonden dat het slikken van foliumzuursupplementen, de kans op het krijgen van pancreaskanker niet significant met 8% [95% BI = 0.82-1.41] verhoogde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat elke verhoging met 100 microgram foliumzuur per dag via voeding, de kans op het krijgen van pancreaskanker significant met 7% [95% BI = 0.90-0.97] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid

De onderzoekers concludeerden dat het eten van minimaal 100 microgram foliumzuur per dag de kans op het krijgen van alvleesklierkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Folate intake and pancreatic cancer risk: an overall and dose–response meta-analysis by Line HL, An QZ, […], Liu CX.

Link:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033350613001236

Extra informatie van El Mondo:
Deze maaltijd levert 100 microgram foliumzuur.