12 weken groene thee of langer verlaagt het nuchter bloedsuikergehalte

Onderzoeksvraag:
Het effect van groene thee catechines met of zonder cafeïne op de glycemische controle is controversieel en daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verbetert het drinken van groene thee de glycemische controle?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 22 RCT’s met 1584 deelnemers. Er werd geen heterogeniteit gevonden voor het nuchter bloedglucosegehalte, het nuchter insulinegehalte, de HbA1c-waarde of de HOMA-IR-waarde.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee catechines met of zonder cafeïne het nuchter bloedglucosegehalte significant met 1.48 mg/dL [95% BI = -2.57 tot -0.40 mg/dL] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid. Het verlagende effect op het nuchter bloedglucosegehalte werd gevonden na 12 weken.

De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee catechines met of zonder cafeïne het nuchter insulinegehalte niet-significant met 0.04 μU/mL [ 95% BI = −0.36 tot 0.45 μU/mL] verhoogde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee catechines met of zonder cafeïne de HbA1c-waarde niet-significant met 0.04% [ 95% BI = −0.15% tot 0.08%] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat het drinken van groene thee catechines met of zonder cafeïne de HOMA-IR-waarde (de mate van insulineresistentie) niet-significant met 0.05 [ 95% BI = −0.37 tot 0.26] verlaagde.

Op grond van de gevonden resultaten concludeerden de onderzoekers dat na 12 weken drinken van groene thee met of zonder cafeïne het nuchter bloedglucosegehalte verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Effects of green tea catechins with or without caffeine on glycemic control in adults: a meta-analysis of randomized controlled trials by Zheng XX, Xu YL, […], Huang XH.

Link:
http://ajcn.nutrition.org/content/97/4/750.abstract

Extra informatie van El Mondo:
Suikerpatiënten hebben een verhoogd nuchter bloedglucosegehalte, een verhoogd nuchter insulinegehalte, een hoge HbA1c- en HOMA-IR-waarde. Problemen met de ogen, ledenmaten of nieren bij suikerpatiënten is het gevolg van een jarenlang, verhoogd nuchter bloedglucosegehalte.