153 en 400 microgram foliumzuur per dag via voeding verlaagt borstkanker


Onderzoeksvraag:
Vele epidemiologische studies hebben het verband tussen de inname van foliumzuur, de foliumzuur bloedwaarden en het risico op het krijgen van borstkanker onderzocht. Echter, de bevindingen waren inconsistent tussen de studies. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt een hoge foliumzuurconsumptie de kans op het krijgen van borstkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 16 prospectieve studies met 744068 deelnemers waarvan 26205 patiënten met borstkanker en 26 patiënt-controle studies met 16826 patiënten met borstkanker en 21820 controles (mensen zonder borstkanker).

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse van alle studies samen, een potentiële non-lineair verband tussen het eten van foliumzuur en het krijgen van borstkanker.

De onderzoekers vonden in prospectieve studies een U-vormig verband tussen het eten van foliumzuur en het krijgen van borstkanker, met een significant verlaagde risico tussen 153 en 400 microgram foliumzuur per dag.

De onderzoekers vonden in patiënt-controle studies een significant negatief verband tussen het eten van foliumzuur en het krijgen van borstkanker, met een verlaagde risico bij een hoge foliumzuurconsumptie op borstkanker onder vrouwen met een hoge alcoholconsumptie maar niet onder vrouwen met een lage alcoholconsumptie.  

De onderzoekers vonden in 8 studies met 5924 deelnemers, geen significant verband tussen foliumzuurbloedwaarden en het krijgen van borstkanker.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van foliumzuur (153 en 400 microgram foliumzuur per dag) de kans op het krijgen van borstkanker, met name onder vrouwen met een hoge alcoholconsumptie verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Higher dietary folate intake reduces the breast cancer risk: a systematic review and meta-analysis by Chen P, Li C, […], Wang H.

Link:
http://www.nature.com/bjc/journal/v110/n9/full/bjc2014155a.html

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over foliumzuur.