200 mg vitamine C per dag verkort de duur van een verkoudheid


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het slikken van vitamine C de kans op het krijgen van een verkoudheid?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 29 RCT’s met 11306 deelnemers.

De dosering van vitamine C was minimaal 200 mg per dag.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van vitamine C in de gewone populatie de kans op het krijgen van een verkoudheid niet-significant met 3% [95% BI = 0.94-1.00] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in 5 RCT’s met 598 deelnemers die fysieke inspanningen verrichtten, dat het slikken van vitamine C de kans op het krijgen van een verkoudheid significant met 52% [95% BI = 0.35-0.64] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat het slikken van vitamine C de duur van een verkoudheid bij volwassenen significant met 8% [95% BI = 3-12%] verkortte en bij kinderen was dat 14% [95% BI = 7-21%].

De onderzoekers vonden dat het slikken van 1-2 gram vitamine C per dag de duur van een verkoudheid bij kinderen significant met 18% verkortte. Significant wil zeggen, er kan met een 95% betrouwbaarheid gezegd worden dat het slikken van 1-2 gram vitamine C per dag de duur van een verkoudheid bij kinderen werkelijk verkortte.

De onderzoekers concludeerden dat het slikken van minimaal 200 mg vitamine C per dag de kans op het krijgen van een verkoudheid alleen bij mensen die fysieke inspanningen (marathonlopers, skiërs en soldaten op subarctisch oefeningen) verrichtten, verlaagde. Verder verlaagde het slikken van minimaal 200 mg vitamine C per dag de duur van een verkoudheid.

Oorspronkelijke titel:
Vitamin C for preventing and treating the common cold by Hemilä H and Chalker E.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier meer over vitamine C.
200-300 gram groenten en 2-5 stuks fruit per dag leveren gemiddeld 200 mg vitamine C.
Deze maaltijd levert 210 mg vitamine C.

Een overzichtsartikel van RCT’s geeft antwoord op de volgende vraag:”Is het slikken van voedingssupplementen zinvol?”
Een overzichtsartikel is een verzameling van tot nu toe verkrijgbare wetenschappelijke  artikelen over een bepaalde onderwerp.