50 gram gevogelte per dag verlaagt dikke darmkanker


Onderzoeksvraag:
De consumptie van gevogelte wordt in verband gebracht met de incidentie en mortaliteit van dikke darmkanker in epidemiologische studies. Echter, dit verband was inconsistent. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt de consumptie van gevogelte de kans op het krijgen van dikke darmkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 16 studies over dikke darmkanker incidentie en 4 studies over dikke darmkanker mortaliteit met in totaal 13949 mensen met dikke darmkanker en 983 mensen die dood waren gegaan aan dikke darmkanker.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat elke 50 gram gevogelte per dag de kans op het krijgen van dikke darmkanker significant met 11% [95% BI = 0.81-0.97] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat elke 50 gram gevogelte per dag de kans op doodgaan aan dikke darmkanker niet-significant met 3% [95% BI = 0.79-1.20] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het eten van gevogelte de kans op het krijgen van dikke darmkanker verlaagde, maar niet de kans op doodgaan aan dikke darmkanker.

Oorspronkelijke titel:
Dose–response meta-analysis of poultry intake and colorectal cancer incidence and mortality by Shi Y, Yu PW and Zeng DZ.

Link:
http://link.springer.com/article/10.1007/s00394-014-0705-0

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over dikke darmkanker en vleesconsumptie.