500 mg vitamine C per dag voorkomt complex regionaal pijn syndroom na een zware operatie of letsel


Onderzoeksvraag:
Verlaagt het slikken van vitamine C de kans op het krijgen van complex regionaal pijn syndroom (CRPS) na een operatie of letsel?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 4 RCT’s. 
De dosering van vitamine C was minimaal 500 mg per dag gedurende 45-50 dagen. Er was geen heterogeniteit.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat het slikken van minimaal 500 mg vitamine C per dag voor 45-50 dagen direct na een zware operatie of letsel, de kans op het krijgen van complex regionaal pijn syndroom significant met 78% [RR = 0.22, 95% BI = 0.12-0.39] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat het routinematig slikken van dagelijks minimaal 500 mg vitamine C, de kans op het krijgen complex regionaal pijn syndroom na een zware operatie (een voet- of enkeloperatie) of letsel verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Efficacy and safety of high-dose vitamin C on complex regional pain syndrome in extremity trauma and surgery--systematic review and meta-analysis by Shibuya N, Humphers JM, […], Jupiter DC.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22985495

Extra informatie van El Mondo:
Lees hier meer over vitamine C.
200-300 gram groenten en 2-5 stuks fruit per dag leveren gemiddeld 200 mg vitamine C.
Het is niet mogelijk 500 mg vitamine C via voeding binnen te krijgen.

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is (chronische) pijnaandoening die wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Ook is er vaak sprake van zwelling. Andere symptomen die kunnen optreden zijn bewegingsbeperkingen, een verandering in het zweetpatroon, verkramping van handen en voeten (dystonie) en veranderingen in huid, haargroei en nagelgroei.

CRPS is een aandoening die op alle leeftijden voorkomt, maar vaker bij mensen tussen de 45 en 60 jaar en meer bij vrouwen (75%) dan bij mannen.