Alcohol verhoogt niet hersenkanker


Onderzoeksvraag:
Alcohol kan de bloedhersen-barrière passeren en is om die reden een mogelijke risicofactor voor hersenkanker. Verschillende epidemiologische studies zijn gepubliceerd over dit onderwerp met echter inconsistente bevindingen. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verhoogt het drinken van alcohol de kans op het krijgen van hersenkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 19 epidemiologische studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse van 12 studies dat de alcoholconsumptie vergeleken met zonder alcoholconsumptie, de kans op het krijgen van hersenkanker niet-significant met 3% [95% BI = 0.82-1.15] verlaagde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse dat het drinken van minder dan 2 glazen per dag vergeleken met zonder alcoholconsumptie, de kans op het krijgen van hersenkanker niet-significant met 1% [95% BI = 0.81-1.25] verhoogde. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in een gepoolde analyse dat het drinken van meer dan 2 glazen per dag vergeleken met zonder alcoholconsumptie, de kans op het krijgen van hersenkanker niet-significant met 35% [95% BI = 0.85-2.15] verhoogde. Niet-significant wil zeggen, er kan niet met 95% betrouwbaarheid gezegd worden, dat het drinken van meer dan 2 glazen per dag de kans op het krijgen van hersenkanker met 35% verhoogde.

De subgroep-analyses (om meer informatie te krijgen) lieten zien dat de consumptie van wijn vergeleken met zonder consumptie, de kans op het krijgen van hersenkanker niet-significant  met 1% [95% BI = 0.70-1.48] verhoogde.
Voor bier was een niet-significante verlaging van 4% [95% BI = 0.82-1.12] en voor spiritus was een significante verhoging van 20% [95% BI = 1.01-1.42].

De onderzoekers vonden dat de alcoholconsumptie vergeleken met zonder alcoholconsumptie, de kans op het krijgen van glioom niet-significant met 7% [95% BI = 0.81-1.07] verlaagde.

De onderzoekers vonden dat de alcoholconsumptie vergeleken met zonder alcoholconsumptie, de kans op het krijgen van meningeoom niet-significant met 29% [95% BI = 0.45-1.12] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat het drinken van alcohol, behalve voor spiritus de kans op het krijgen van hersenkanker niet verhoogde.

Oorspronkelijke titel:
A meta-analysis of alcohol consumption and the risk of brain tumours by Galeone C, Malerba S, […], Pelucchi C.

Link:
http://annonc.oxfordjournals.org/content/24/2/514.short

Extra informatie van El Mondo:
De twee kwaadaardige hersentumoren zijn glioom en meningeoom. Uit kwaadaardige hersentumoren kan hersenkanker ontstaan.

Het laaggradige glioom treedt voornamelijk op bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Het hooggradige glioom komt vooral bij mensen boven de 40 jaar. Een meningeoom treedt vooral op bij mensen boven de 40 jaar.

Lees meer over alcohol in de presentatie flavonoïden.