Beta glucanen gedurende 6 weken verlagen de bloeddruk

Onderzoeksvraag:
Verlaagt vezelconsumptie de bloeddruk?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 18 RCT’s van minstens 6 weken.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een hoge vezelinname de systolische bloeddruk significant met 0.9 mmHg [95% BI = -2.5 tot 0.6  mmHg] verlaagde. Het verschil tussen de hoogste en laagste vezelcatergorie was 6 gram.

De onderzoekers vonden dat een hoge vezelinname de diastolische bloeddruk significant met 0.7 mmHg [95% BI = -1.9 tot 0.5  mmHg] verlaagde. Het verschil tussen de hoogste en laagste vezelcatergorie was 6 gram.  

De onderzoekers vonden dat een dieet met veel beta glucanen de systolische bloeddruk significant met 2.9 mmHg [95% BI = 0.9 tot 4.9 mmHg] verlaagde. Het verschil tussen de hoogste en laagste beta-glucaancatergorie was 4 gram.

De onderzoekers vonden dat een dieet met veel beta-glucanen de diastolische bloeddruk significant met1.5 mmHg [95% BI = 0.2 tot 2.7  mmHg] verlaagde.

De onderzoekers concludeerden dat een hoge vezelinname, met name beta glucanen de bloeddruk verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Effects of dietary fibre type on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of healthy individuals by Evans CE, Greenwood DC, […], Burley VJ.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25668347

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over het verlagen van de bloeddruk en de vezelconsumptie.
Beta glucanen zitten in haver en gerst. 5 eetlepels haverzemelen leveren 3 gram beta glucanen.

100 g volkoren haver bevat 3.5 g beta glucanen.

De EFSA heeft de volgende gezondheidsclaim van beta glucanen goedgekeurd. Een dagelijkse inname van tenminste 3 gram gerst beta-glucanen verlaagt het cholesterolgehalte. Een goedgekeurde gezondheidsclaim van de EFSA wil zeggen dat de EFSA het wetenschappelijk bewezen acht, dat tenminstens 3 gram beta-glucanen per dag het cholesterolgehale verlaagt.

De fabrikant mag de goedgekeurde gezondheidsclaim van de EFSA op de verpakking van een levensmiddel of voedingssupplement zetten. De goedgekeurde gezondheidsclaim van de EFSA wordt gebruikt om de verkoop van het product te verhogen.

Een vezelrijk dieet is een dieet met minimaal 1.5 gram vezels per 100 kcal. Welke producten uit de supermarkt 1.5 gram vezels per 100 kcal bevatten, kunt u hier opzoeken.

Voedingsadvies: