Borstvoeding biedt bescherming tegen suikerziekte type 1


Onderzoeksvraag:
Het huidige bewijs biedt tegenstrijdige resultaten met betrekking tot borstvoeding, het vroegtijdig introduceren van koemelk of flesvoeding en de ontwikkeling van diabetes type 1. Het doel van dit systematische overzichtsartikel was daarom het type voeding, de duur van borstvoeding, het tijdstip van introductie van flesvoeding of koemelk en het potentiële effect op de ontwikkeling van suikerziekte type 1 te evalueren.

Biedt borstvoeding, koemelk of flesvoeding bescherming tegen het krijgen van suikerziekte type 1?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 27 patiënt-controle studies en 1 prospectieve cohort studie.

Resultaten en conclusies:
Acht van 28 studies concludeerden dat borstvoeding een beschermende rol had tegen de ontwikkeling van suikerziekte type 1.
Zeven aanvullende onderzoeken benadrukten dat een korte periode of afwezigheid van borstvoeding een risicofactor voor de ontwikkeling van suikerziekte type 1 zou zijn.

De onderzoekers concludeerden dat het geven een korte duur en/of een gebrek aan borstvoeding een risicofactor voor de ontwikkeling van suikerziekte type 1 op latere leeftijd kon zijn.

Oorspronkelijke titel:
Current evidence on the associations of breastfeeding, infant formula, and cow's milk introduction with type 1 diabetes mellitus: a systematic review by Patelarou E, Girvalaki C, […], Vardavas C.

Link:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2012.00513.x/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false

Extra informatie van El Mondo:
De overzichtsartikelen van patiënt-controle studies en prospectieve cohort studies geven antwoord op de vraag: “Moet ik mijn voedingspatroon veranderen?”.

De overzichtsartikelen van RCT’s daarentegen geven antwoord op de vraag: “Wanneer is het slikken van voedingssupplementen zinvol?”.