Consumptie van vis verlaagt astma bij kinderen


Onderzoeksvraag:
Hoewel laboratoriumstudies suggereren dat langketenige n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren het risico op het krijgen van astma kunnen verminderen, blijven epidemiologische gegevens controversieel en niet overtuigend. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van vis of het slikken van visoliesupplementen de kans op het krijgen van astma?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 11 prospectieve cohort studies en 4 RCTs met in totaal 99093 deelnemers, waarvan 32226 mensen met astma.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden in 3 studies bij kinderen, dat de consumptie van veel vis vergeleken met weinig, de kans op het krijgen van astma significant met 25% [95% BI = 0.61-0.94, I2 = 11.5%] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 2 studies dat een hoog n3-PUFA’s bloedwaarde tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van een kind met astma significant met 29% [95% BI = 0.52-0.96, I2 = 0%] verlaagde.

De onderzoekers vonden in 3 studies met 82553 volwassenen, waarvan 1311 volwassenen met astma, geen significant verband tussen de consumptie van zowel vis als n3-PUFA’s en het krijgen van astma.

De onderzoekers concludeerden dat zowel consumptie van vis als een hoog n3-PUFA’s bloedwaarde tijdens de zwangerschap, de kans op het krijgen van astma bij kinderen verlaagden.

Oorspronkelijke titel:
Fish and fish oil intake in relation to risk of asthma: a systematic review and meta-analysis by Yang H, Xun P and He K.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827145/

Extra informatie van El Mondo:
Een hoog n3-PUFA's bloedwaarde tijdens de zwangerschap kan komen door het eten van vis en/of het slikken van visoliesupplementen.

Kinderen worden aangeraden dagelijks 150 mg EPA en DHA binnen te krijgen. N3-PUFA’s zijn EPA, DHA en alfa-linoleenzuur. Welke vissen 150 mg EPA en DHA leveren kunt u hier opzoeken.