Dagelijks 100 gram groenten verlaagt leverkanker


Onderzoeksvraag:
De anti-kanker effecten van groenten en fruit zijn uitgebreid onderzocht, maar het verband tussen groente- en fruitconsumptie en het risico op hepatocellulair carcinoom (leverkanker) is niet vastgelegd. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt het eten van groenten en fruit de kans op het krijgen van leverkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 19 studies met samen 1290045 deelnemers, waarvan 3912 mensen met leverkanker.  

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden voor een hoge groenteconsumptie vergeleken met een lage, een significant verlaagd risico van 28% [95% BI = 0.63-0.83] voor leverkanker.

De onderzoekers vonden voor elke 100 gram groenten per dag, een significant verlaagd risico van 8% [95% BI = 0.88-0.95] voor leverkanker. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden in subgroepenanalyses dat dit verlaagde risico niet veranderde, ongeacht de voorgeschiedenis van hepatitis, alcoholconsumptie, roken of energie-inname.

De onderzoekers vonden voor een hoge fruitconsumptie vergeleken met een lage, een non-significant verlaagd risico van 7% [95% BI = 0.80-1.09] voor leverkanker.

De onderzoekers vonden voor elke 100 gram fruit per dag, een non-significant verlaagd risico van 1% [95% BI = 0.94-1.05] voor leverkanker. Non-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat 100 gram groenten per dag, het risico op het krijgen van leverkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Increased Intake of Vegetables, but not Fruit, Reduces Risk for Hepatocellular Carcinoma: A Meta-analysis by Yang Y, Zhang D, [...], Zhu Y.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25127680

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over kanker en groente- en fruitconsumptie.