Een hoge plantaardige vetinname verlaagt suikerziekte type 2 bij vrouwen


Onderzoeksvraag:
Is er een relatie tussen het eten van macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en het krijgen van suikerziekte type 2?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 22 cohort studies.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een hoge koolhydrateninname via voeding het risico op het krijgen van suikerziekte type 2 significant met 11% [RR = 1.11, 95% BI = 1.01-1.22, p = 0.035] verhoogde. Echter, dit verhoogde risico werd niet waargenomen in een analyse gestratificeerd naar geslacht.

De onderzoekers vonden dat een hoge plantaardige vetinname, de kans op het krijgen van suikerziekte type 2 bij vrouwen significant bij met 24% [RR = 0.76, 95% BI = 0.68-0.85, p < 0.001] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden voor andere macronutrienten (vetten en eiwitten) geen significante associatie met het risico op het krijgen van suikerziekte type 2.

De onderzoekers concludeerden dat een hoge koolhydrateninname via voeding de kans op het krijgen van suikerziekte type 2 verhoogde, terwijl een hoge plantaardige vetinname de kans op het krijgen van suikerziekte type 2 bij vrouwen verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Macronutrient intakes and development of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies by Alhazmi A, Stojanovski E, […], Garg ML.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23378452

Extra informatie van El Mondo:
Een hoge koolhydrateninname via voeding komt in de praktijk neer op een dagelijkse voeding met meer dan 70 En% koolhydraten. De eenvoudigste manier om dagelijks een voeding met minder 70 En% koolhydraten te eten, is te kiezen voor producten die ook minder dan 70 En% koolhydraten leveren. Welke producten in de supermarkt minder dan 70 En% koolhydraten leveren, kunt u hier opzoeken.

Vind hier meer studies over vetconsumptie.

Het overzichtsartikel van cohort studies geeft antwoord op de volgende vraag:
”Moet ik mijn voedingspatroon veranderen?”. Op grond van de conclusie hierboven houdt in dat vrouwen meer plantaardige vet via voeding moet binnenkrijgen om zo de kans op het krijgen van suikerziekte type 2 te verlagen.