Een hoge suikerinname verhoogt de bloeddruk, het triglyceriden- en cholesterolgehalte


Onderzoeksvraag:
Er wordt verondersteld dat suikerinname via voeding een oorzaak is van obesitas, een aantal chronische ziekten en een reeks cardiometabolische risicofactoren, maar er is geen overtuigend bewijs voor een causaal verband tussen suikerinname en andere risicofactoren, behalve dan het lichaamsgewicht. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Bestaat er een verband tussen suikerinname en cardiometabolische (hart- en vaatziektengerelateerde) risicofactoren?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 37 RCTs over vetbloedwaarden (zoals cholesterol, triglyceriden) en 12 RCTs over bloeddruk.

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden dat een hoge suikerinname vergeleken met een lage inname, het triglyceridengehalte significant met 0.11 mmol/L [95% BI = 0.07-0.15 mmol/L, p < 0.0001] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat een hoge suikerinname vergeleken met een lage inname, het totale cholesterolgehalte significant met 0.16 mmol/L [95% BI = 0.10-0.24 mmol/L, p < 0.0001] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat een hoge suikerinname vergeleken met een lage inname, het LDL-cholesterolgehalte significant met 0.12 mmol/L [95% BI = 0.05-0.19 mmol/L, p = 0.0001] verhoogde.

De onderzoekers vonden dat een hoge suikerinname vergeleken met een lage inname, het HDL-cholesterolgehalte significant met 0.02 mmol/L [95% BI = 0.00-0.03 mmol/L, p = 0.03] verhoogde.

De onderzoekers vonden in studies langer dan 8 weken, dat een hoge suikerinname vergeleken met een lage inname, de bovendruk significant met 6.9 mmHg [95% CI = 3.4-10.3 mmHg, p < 0.001] verhoogde.

De onderzoekers vonden in studies langer dan 8 weken, dat een hoge suikerinname vergeleken met een lage inname, de onderdruk significant met 5.6 mmHg [95% CI = 2.5-8.8 mmHg, p = 0.0005] verhoogde.

De onderzoekers concludeerden dat een hoge suikerinname de bloeddruk, het triglyceriden- en cholesterolgehalte verhoogde. Het gevonden verband is onafhankelijk van het positieve effect van suikers op het lichaamsgewicht.

Oorspronkelijke titel:
Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids by Te Morenga LA, Howatson AJ, [...], Mann J.

Link:
http://ajcn.nutrition.org/content/100/1/65.abstract

Extra informatie van El Mondo:
Hartpatiënten en mensen met overgewicht hebben vaak een hoge bloeddruk en een hoog triglyceriden- en cholesterolgehalte.

Vind hier meer studies over het verlagen van het cholesterolgehalte en suikerinname.

Een dagelijkse voeding met een hoge suikerinname is een voeding met meer dan 70 En% koolhydraten en/of meer dan 25 En% suikers. Welke producten uit de supermarkt meer dan 70 En% koolhydraten en/of meer dan 25 En% suikers bevatten, kunt u hier opzoeken. 25% En% suikers wil zeggen, dat het aantal gram suikers 25% bedraagt aan het totale caloriegehalte van het desbetreffende product.