Een hoge vitamine E-bloedwaarde verlaagt prostaatkanker


Onderzoeksvraag:
Epidemiologische studies die de associatie tussen de bloedwaarden van α-tocoferol en γ-tocoferol (de belangrijkste bioactieve vorm van vitamine E) en het risico op prostaatkanker hebben onderzocht, lieten inconsistente resultaten zien. Bovendien, een kwantitatieve beoordeling van gepubliceerde studies is niet beschikbaar. Daarom werd dit overzichtsartikel uitgevoerd.

Verlaagt een hoge vitamine E-bloedwaarde de kans op het krijgen van prostaatkanker?

Studieopzet:
Dit overzichtsartikel bevatte 9 geneste patiënt-controle studies uit verschillende landen met 370000 deelnemers (4004 gevallen en 6890 controles).
De algehele kwaliteit van alle studies was oké.
De Egger test liet geen publicatie bias voor α-tocoferol-bloedwaarden (p = 0.08) of γ-tocoferol-bloedwaarden (p = 0.08) zien.
Er was significante heterogeniteit onder de studies met gamma-tocoferol bloedwaarden (p = 0.008) maar niet met alfa-tocoferol (α-tocoferol) bloedwaarden (p = 0.33).

Resultaten en conclusies:
De onderzoekers vonden vergeleken met de laagste categorie, had de hoogste alfa-tocoferol categorie een significant verlaagde risico van 21% [RR = 0.79, 95% BI = 0.68-0.91] voor prostaatkanker.

De onderzoekers vonden vergeleken met de laagste categorie, had de hoogste gamma-tocoferol categorie een non-significant verlaagde risico van 11% [RR = 0.89, 95% BI = 0.71-1.12] voor prostaatkanker. Niet-significant wil zeggen, er is geen verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers vonden dat elke verhoging van de alfa-tocoferolbloedwaarden met 25 mg/L, het risico op prostaatkanker significant met 21% [RR = 0.79, 95% BI = 0.69-0.91] verlaagde. Significant wil zeggen, er is een verband bij een 95% betrouwbaarheid.

De onderzoekers concludeerden dat alleen een hoge alfa-tocoferolbloedwaarde de kans op het krijgen van prostaatkanker verlaagde.

Oorspronkelijke titel:
Blood α-Tocopherol, γ-Tocopherol Levels and Risk of Prostate Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Studies by Cui R, Liu ZQ and Xu Q.

Link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965522/

Extra informatie van El Mondo:
Vind hier meer studies over prostaatkanker.